logo

Öğrenci ve veliden okula karne

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenci ve velilerin okullarına not vereceği sistemi devreye soktu. Veli ve öğrenciler, eğitim-öğretime erişim, çocuk hakları ve gelişimi ile güvenlik, sağlık ve temizliğe kadar onlarca alanda okullarını değerlendirecek. Çalışmanın ardından okulların profili çıkarılacak, her okulun güçlü ve zayıf yönlerinin yer aldığı karneleri oluşturulacak. Sonuçlar doğrultusunda eksiklikler tamamlanacak ve iyileştirmelerin ardından okullar ortak standartlara kavuşacak.

ÜÇ ANA ALAN 36 ALT BAŞLIK
Bakanlık, dünyada yaşanan modern ve teknolojik gelişmeler ışığında okullarda çocuğa sunulan eğitim hizmetlerinin belirli bir nitelikte olmasının sağlanması amacıyla ‘Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları Sistemi’ni hayata geçirdi.

Sistemle okul öncesi kurumları, ilkokullar, ortaokullar ve yatılı bölge ortaokulları ile imam hatip ortaokullarının belirlenen yeterliliklere erişmesi hedefleniyor. Milyonlarca öğrenci ve veli okullarına not verecek. Okullar, ‘eğitim yönetimi’, ‘öğrenme ve öğretim süreçleri’ ile ‘destek hizmetleri’ olmak üzere belirlenen üç ana alanda ve 36 alt alanda değerlendirilecek.

Öğretmenler ve okul yöneticilerinin de katılabileceği anketlerde, bakanlık kurumun tüm paydaşlarına “Okulunuz nasıl?” diye soracak. Veli ve öğrenciler, ‘mebbis.meb.gov.tr’ adresinden ‘Kurum Standartları Modülü’ne giriş yapacak. Katılanlar her soruya “Evet”, “Hayır”, “Fikrim yok” yanıtlarından birini verecek.


Hürriyet