logo

Bireysel deneyim mi? Takımın toplam deneyimi mi?

Takımın deneyimi bir avuç kıdemli yöneticinin deneyimini aşıyorsa… Yani bir veya iki yıl deneyimi olan yeni mezunlardan kurulu dev bir kadronun toplamda 100 yıllık deneyimi mi yoksa 20 yılı aşkın beş yöneticinin deneyimi mi? Şirketinizi kimler yarınlara götürmeli?

Genç, yenilikçi bir girişimci sadece yeni mezunlardan kurduğu bir ekiple sıkı bir motivasyonla çalışan ve üreten bir ekip büyük bir güç olabiliyor.

David Glickman şirketi ilk kurduğu dönemdeki işe alım planını bu şekilde anlatıyor. İnsan kaynaklarına limitli bir bütçe ayırdığı ancak işini büyütmek için çok sayıda elemana gerek duyduğu o dönemde, üniversitelerin duyuru panolarına astığı iş ilanlarıyla belli sayıda öğrenciyi şirketine çekmeyi başarmış. Belli bir süre sonra şirketinde yeni mezun, 0 ila 1 sene arası deneyime sahip yüz kişilik bir ekiple çalışmaya başlamış.

Glickman’ın yönetim stili kalantor yöneticilerden farklı. Takımına vizyonunu anlatıyor, amacı A noktasından B noktasına gitmek. Ellerindeki imkanlar belli, ancak onlara hedefe nasıl ulaşacaklarını söylemiyor, onları özgür bırakıyor. Onların deneyimlerine, hayat görüşlerine, üniversiteye girmelerine yarayan bilgi birikimlerine, kişiliklerine, deneyimlerine, dünya görüşlerine inanıyor, değer veriyor ve onların bu vizyona ulaşabileceklerine güveniyor. Karşısında genç, akıllı, başarıya, birşeyler ortaya koymaya aç, başarıdan yeni başarının ilhamını alan bir grup olduğunu görüyor.

İşe aldığı insanlar kendi kendine yeten, bilmediğini sorarak öğrenen, olmayan kaynağı zorlayarak yapan, çözüm üreten, istediğini alan, hiç yoktan birşey oluşturmanın peşinde olan bireyler. Girişimci ruhlu genç, azimli, motive bir gençlik.

Herkes bu özgürlükçü ortamda başarılı oldu mu? Hayır. Kimileri “Bu çalışma ortamı bana göre değil, benim daha tanımlanmış, adım adım neler yapmam gerektiğini söyleyen bir yöneticiye ve bu tür bir yapıyı uygulatan bir sisteme ihtiyacım var” diyor. Bu insanlar çalıştıkları süre içinde kendilerine dair önemli bir keşifte bulunuyorlar. Kimsenin onlara söyleyemeyeceği, tamamen kendilerinin deneyimleyip ne istediklerini buldukları bir kişisel keşif. Girişimci Glickman için ise, son derece değerli bir veri bu. Hangi profildeki gençleri işe almalı? Böyle bir ortam kimi geliştirmekte? Kimin elini kolunu bağlamakta?

Bir girişimci olarak nasıl bir takım kurmak istediğinizi bilmek başarınızda büyük önem taşımakta.

girişimlere en yetenekli ve en uygun kişileri almak için belli yöntemleri izlemekte yarar var.

1. ŞİRKET MİSYONUNUZ VE VİZYONUNUZU BELİRLEYİN

Yani, şirketinizin adını koyun, kimliğini, duruşunu, ne yapmak için kurulduğunu, yarın için neleri hedeflediğini net bir şekilde duyurun. İlk günlerinizde çalışanlarınıza cömert maaşlar veremeyebilirsiniz ancak inançlarınız, hedefleriniz, neler yapmak istediğinizle ilgili güçlü bir hikâye anlatabilir, aynı yola gönül veren insanları çatınız altında toplayabilirsiniz.

2. TAKİPÇİLERİNİZİ İŞE ALIN

Size inananları işe alın, sizi takip edenleri, ürünlerinizi kullananları. Onlar zaten sizin ürününüzün ortaya koyduğu değerin farkındalar. Gerilla pazarlamayı gönüllü bir şekilde yapıyorlar, ürünlerinizi kullanmaktan ne kadar memnun olduklarını çevreleriyle paylaşıyorlar. Aradığınız niteliklere sahip olmasalar bile, markanız için duydukları bağlılık onları vazgeçilmez çalışanlar yapacaktır.

3. UZAKTAN ÇALIŞMAYA SICAK BAKIN

Çevrenizde sizin için çalışacak kişileri bulmakta zorlanıyorsanız, esnek çalışma yöntemlerine açık olun. Uzaktan çalışan birine “Evet” dediğinizde dünyadaki tüm yetenekler sizin olacaktır.

4. HARİKA BİR İŞ YERİ OLUN

İnsanlar sizin için çalışmayı sevsin. Bunu sağladınız mı, harika yetenekler sizin harika işyerinizi kendiliğinden bulacaktır. İnsanların beraber çalışmaktan hoşlandığı, bu sayede daha çok çalıştığı bir iş ortamı kulaktan kulağa yayılacak, beraber çalışmak isteyeceğiniz yetenekleri size çekecektir.

5. MARKANIZI OLUŞTURMAYA ŞİMDİDEN BAŞLAYIN

Popüler bir marka olmak için ilk adımı şirketinizi kurduğunuz ilk günden itibaren atın. Yeni marka yeni heyecan demektir. Birçok yetenek kurumsal hayatın klişeleşmiş dinamiklerinden kaçıp, kendine heyecan veren bir marka için çalışmanın peşindedir. Kendinizi görünür kılın, değerleriniz, misyon ve vizyonunuzla beraber anılacak etkinliklere sponsor olun, doğru yeteneklerle bağlantı kuracağınız ortamlar ayarlayın.

6. MEVCUT KADRONUZDAKİ YETENEKLERE SIKI SIKI SARILIN

Yetenekli insanlar yetenekli insanlarla çalışmak ister. Sürekli büyümek ve kendilerine ilham veren kişilerle beraber olmak isterler. İyi yeteneklerle beraber çalışıyorsanız, yeni yetenekleri şirketinize çekmek daha kolay olacaktır. Onların sizin şirketinizde çalışmaktan mutlu olduklarından emin olun.

7. ZORLU PROJELER SUNUN

Yetenekli insanlar zorlanmaktan hoşlanır. Beyinlerini çalıştıran, onları zorlayan, ancak yeni şeyler yapmaları için olanak sağlayan projeleri onlara verin. Yeteneklerini üretkenliklerini kullansınlar, işi benimsesinler.

8. ŞİRKETİNİZLE İLGİLİ KONUŞUN, KONUŞTURUN

Şeffaf olun, blog yazın, sosyal medyada görünür olun, uzman görüşü verin, markanızın elçiliğini yapın.

Dünya / Değişim Yelpazesi