logo

e-sigara satışı zararlarına rağmen yasak dinlemiyor

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden sonra geçtiğimiz hafta Londra Queen Mary Üniversitesi’nde yapılan elektronik sigara deney sonuçlarının yayınlanması, gözleri Türkiye’de satılan bu ürünlere çevirdi.

Elektronik sigaranın masum olmadığını ortaya koyan son araştırmalara rağmen, satışı yasak olan e-sigara merdiven altından ve internet üzerinden pazarlanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 2008 yılında elektronik sigara satışını yasaklamasına rağmen 10 yıldır e-sigara satışları internet üzerinden aralıksız devam ediyor

Hücreye zarar veriyor

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Dilek Aslan, elektronik sigaranın nikotin içerdiğinden bağımlılık yapan ürünlerden olduğunu belirterek, “Elektronik sigara buharında oksidatif stresi oluşturan serbest radikaller bulunuyor. Bu da zatürre gibi çeşitli iltihabi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor.

Elektronik sigara hiçbir şekilde güvenli değildir. Bu ürünlerde hücre düzeyinde zarar veren hatta öldürücü sitotoksik özellikler saptandı. Elektronik sigaradan çıkan duman sigara içicilerinin sigara içme isteğini artırıyor” ifadelerini kullandı.

10 kat fazla zararlı

Göğüs Hastalıkları uzmanı Ahmet Rasim Küçükusta’nın e-sigaralara ilişkin görüşleri ise şöyle:

"E-sigaranın DNA’yı bozduğu ve ikinci el dumanında normal sigaralarda bulunmayan toksik krom elementi ve normal sigaralardakinin 4 misli fazla nikel olduğu, formaldehit ve asetaldehit gibi kanserojenlerin 10 misli fazla bulunduğu anlaşıldı. Bu ürünler zatürre, bronşit ve diğer solunum yolları enfeksiyon riskini artırır.”

Milliyet