logo

Aşırı gürültü işitme kaybına neden oluyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre günde 8 saatten fazla 85 desibel (dB) üzerinde sese maruz kalmak, işitme kaybına yol açıyor. 

İstanbul’daki alt geçitlerde gürültünün yoğun araç trafiğine bağlı olarak 95 desibele kadar çıkabildiğini belirten KBB Uzmanı Serkan Orhan, yüksek sese ve gürültüye maruz kalmanın kalıcı işitme kaybına neden olduğunu söyledi. Orhan, yoğun gürültüye maruz kalan kişinin mutlaka kulaklıkla korunması uyarısında bulundu.

8 saat trafikte kalan müzik dinlemesin

Yarın 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü... DSÖ'ye göre; her 10 kişiden birinde işitme kaybı var. Dünyada 32 milyon, Türkiye'de ise 2 milyon 200 bin çocukta işitme kaybı bulunuyor. 65 yaşın üzerindeki kişilerin de yaklaşık üçte birinde işitme kaybı görülüyor.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahı Mete Kıroğlu, bu artışın Türkiye'deki yansımalarını değerlendirdi. Son verilere göre çocuk ve gençlerde teknolojiye bağlı olarak işitme kayıplarının arttığını belirten Kıroğlu, "Bir çalışmaya göre, 6 ila 19 yaş arasındaki kesimde yüzde 12.5 oranında, özellikle yüksek volümde kulaklık kullanmaya bağlı işitme kaybı gelişmekte. Normal şehir trafiğinin sesi ortalama 85 desibeldir. İç kulağımızdaki hücreler bu sese 8 saate kadar dayanabilir, daha uzun süreli bir maruziyet kalıcı hasara yol açar. O gün 8 saat trafik sesine maruz kalmışsak aynı gün müzik dinlememeliyiz" dedi.

Milli Gazete, Sabah