logo

Rüzgar yatırımları artıyor

Ege ve Marmara’nın ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu da rüzgar enerjisine yöneliyor.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar enerjisinde toplam kurulu gücün, geçen yıl 766 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla 6 bin 872 megavata ulaştığını söyledi. İşletmedeki rüzgar enerjisi santrallerinin yüzde 80’inin Ege ve Marmara’da bulunduğunu anlatan Ataseven, “Rüzgar enerjisinde, il bazındaki sıralamada şu anda İzmir 1331,5 megavatla birinci konumda.

Balıkesir 1069 megavatla ikinci, Manisa 659.9 megavatla üçüncü sırada yer alıyor. Şimdi orta ve uzun vadede geçen yıl sonuçlanan kapasite tahsis ihaleleri ile İç Anadolu’da da artık daha fazla santral göreceğiz. Hatta Karadeniz, Güneydoğu Anadolu bölgeleri bile rüzgar enerjisine yönelecek” dedi.

Ortalamada %30 büyüdü

Rüzgar enerjisi istatistik raporuna göre son beş yıldır ortalama yüzde 30 büyüyen sektör, bu yıl yüzde 12.5 oranında artış kaydetti. İnşaat halindeki santrallerde ise yüzde 30 oranında gerileme var. 2017’de yapılan yaklaşık 4 bin MW’lık yarışmaların, toplam beş milyar dolarlık rüzgar yatırımı anlamına geldiği belirtilen raporda, Türkiye’nin rüzgar santrali yatırımlarında ve rüzgar sanayisinin yerlileşmesinde atağa geçtiği belirtildi.

Milliyet