logo

Kosova’da hava kirliliği sağlığı tehdit ediyor

Balkan şehirlerinde hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaşmaya devam ediyor. Kosova'nın başkenti Priştine'de özellikle kış aylarında ciddi hava kirliliği yaşanıyor. Birçok şehirde etkili olan hava kirliliği vatandaşları olumsuz etkiliyor.

Priştine'de normal seviyenin zaman zaman üç kat üstüne çıkan hava kirliliği oranı, insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Şehirde yaşanan yoğun hava kirliliği günlük hayatı da olumsuz etkiliyor.

Priştine'nin merkezinde kurulan hava kirliliği ölçüm tesisinden paylaşılan verilere göre; son günlerde hava kirliliği derecesi, sağlıksız seviyesinden, tehlikeli seviyesine kadar çıktı. Hava kirliliği havaların soğuduğu gece saatlerinde zaman zaman kritik seviyeye kadar ulaşıyor. Hava kirliliği yüzünden şehir merkezinde görüş mesafesi düşerken, sokağa çıkan vatandaşların hava kirliliğinden etkilendiği gözlendi.

Eski model araçlar

Priştine'de hava kirliliğinin en önemli etmenlerinden birinin, termik santrallerinden çıkan gazların olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra Priştine'de kış aylarında sıradan bir hal alan hava kirliliğinin, yüzde 90'nı ise eski model araçların egzoz gazlarından kaynaklanıyor. Önemli sorun haline gelen hava kirliliğinin, ısınma için kullanılan düşük kalorili yakacaklardan da kaynaklandığı belirtiliyor.

Priştine'de ciddi bir sorunu teşkil eden hava kirliliğinin azalması için Kosova Çevre Bakanlığı bünyesindeki Çevre Koruma Ajansı'nın tedbir almasının beklendiği kaydedildi.

timeturk