logo

Arabuluculuk resmen başladı

İşe iade davaları dahil olmak üzere bireysel iş uyuşmazlıkları, alacak ya da tazminat talepleri, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, kötü niyet tazminatı gibi işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesine yönelik İş Mahkemeleri Kanunu’ndaki düzenlemeler, yürürlüğe girdi.

Kanuna göre işçi ve işveren, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.

Arabuluculuk görüşmeleri gizli yapılacak, işçi ve işverenin kendi aralarında yaptığı anlaşma gizli kalacak. Taraflar anlaştığında arabulucu bir anlaşma metni hazırlayacak, anlaşılan hususlarla ilgili bir daha dava açılamayacak. İşe iade davalarında iş akdi feshedildikten bir ay içerisinde arabuluculuğa müracaat edilebilecek.

Bu konuda arabuluculuk görüşmeleri sonrasında anlaşma sağlanamadığında iki hafta içerisinde mahkemelere dava açılabilecek. Mahkemece verilen karar hakkında istinaf yoluna başvurulması halinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verecek.

Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilecek. Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi halinde ret kararı resen tebliğ edilecek.

İlk gün başvuru sayısı 588

Türkiye genelinde bulunan 7 bin 818 arabulucu görev yapmaktadır. Yılda 400 bin uyuşmazlığın mahkemelere gitmeden çözüme kavuşturulması planlanıyor. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ilk gün itibarıyla arabuluculuk bürolarına yapılan ve sisteme girilen başvuru sayısının 588 olduğunu açıkladı.

Milliyet