logo

Yurtdışına çıkan padişah fermanlarına inceleme!

Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı tarihi eser kaçakçılığı kapsamında Osmanlı padişahlarının fermanlarını incelemeye aldı. Türkiye; paha biçilemeyen ata yadigarı tarihi eserleri geri almak için harekete geçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerimizin iadesi talebinde sıklıkla karşılaştığı, “padişahınızın hediyesi” kılıfına karşı Başbakanlık; kendi bünyesinde faaliyet gösteren Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nü seferber etti. Bu çerçevede Osman Gazi’den Vahdettin’e 36 Osmanlı İmparatoru’nun bugüne ulaşan fermanları didik didik incelemeye alındı. Fermanlarda Osmanlı padişahlarının hangi tarihi eserlerin yurt dışına çıkmasına müsaade ettiği araştırılıyor.

İncelemelerde, yabancı devletlerin iddiasına rağmen padişah iznine rastlanmazsa iadesi istenecek tarihi eserler belirlenecek. Çalışmalarda son aşamaya gelen Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı’na “padişah hediyesi” denilerek iade edilmek istenmeyen eserlerin bilgisini verecek. Eğer o eserlerin dönemin imparatorlarına hediye olduğu tespit edilirse iade talep edilmeyecek.

Yurt dışında bulunan tüm eserler için Türkiye yazılı belgeyle bu eserlerin kendilerine hediye edildiğini ya da bağışlandığını kanıtlamalarını isteyecek. Eser iade edilmezse hukuk yoluna başvurulacak.

Milliyet