logo

Türkiye ve Katar’dan LNG anlaşması

Kış ayları öncesinde dünyanın doğalgaz alanında en büyük rezervlerine sahip ülkeleri arasında yer alan Katar ile Türkiye arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) konusunda yeni bir işbirliğine gidiliyor.

BOTAŞ ile Qatargas arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ele alındı ve LNG anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar metreküp doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı yapacak. Katar yaptığı ihracatla LNG ihraç eden ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Enerji Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, anlaşmanın ardından ilk sevkıyat kısa süre içerisinde yapılacak. BOTAŞ ile Katar Doğalgaz Şirketi, Tükiye’nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamış, eylül ayında da anlaşmada son aşamaya gelinmişti.

260 milyon metreküp

LNG terminali yatırımlarının en büyük avantajı, Türkiye’nin arz güvenliğini dönemsel risklerden arındırmak olacak. Kış aylarında tüketimin aşırı yükselmesi, boru hatlarındaki arızalar yada kaynak ülkelerdeki geçici sorunlardan dolayı, sistemin ihtiyaç duyduğu doğalgazın sağlanmasında zorluk çıkabiliyordu.

Son dönemde devreye giren yatırımlarla, Türkiye artık ihtiyaç duyduğu gazdan daha fazlasını sisteme sağlayabilecek kapasiteye ulaştı. 2016 yılı başında 190 milyon metreküp günlük ulusal şebekeye gaz sağlama kapasitesinde olan Türkiye, LNG ve depolama alanlarındaki yatırımlar ile 2017 yılı sonunda 288 milyon metreküp günlük kapasiteye ulaşmış olacak. Böylece, azami günlük tüketimin rekor olarak kabul edilen 260 milyon metreküp seviyelerine ulaşması sistemde soruna neden olmayacak.

Hürriyet