logo

İran'da depremin bilançosu artıyor

Irak’ın Süleymaniye kenti merkezli 7.3 büyüklüğündeki depremde, en büyük hasarı gören İran’da ölü sayısı hızla artıyor. 14 bölgenin etkilendiği büyük sarsıntıda hayatını kaybedenlerin sayısı 530’u geçti. 8 binden fazla kişi de yaralandı.

Soğuk kış günlerinde binlerce İranlı vatandaşı sokakta bırakan deprem ülkenin son on yıldır yaşadığı en ölümcül deprem olarak kaydedildi. Uluslararası yardım kuruluşların yardım çağrısına İran henüz yanıt vermezken ölümlerin çoğunun ise Serpol Zehap ilçesinde dar gelirliler için yapılan toplu konutlarda gerçekleştiği ortaya çıktı.

Depremin oluşturduğu tahribat ve kurtarma çalışmalarına dair açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, depremde yıkılan binaların çoğunun devlet tarafından inşa edilen yapılar olduğunu açıkladı. Cihangiri, “Maalesef depremde Kirmanşah’ta yıkılan binaların çoğu (devlet tarafından yapılan) Mehr Evleri’ne ait yapılar” dedi.

Deprem nedeniyle meydana gelen toprak kaymalarının kurtarma çalışmalarını aksattığını aktardı. Depremin ardından son iki günde 193 artçı sarsıntı meydana geldiği kaydedildi. İran tarafında deprem yüzünden 30 binden fazla evin hasar gördüğü belirtildi. 12 bin evin tamamen yerle bir olduğuna dikkat çeken İranlı yetkililer iki köyün ise haritadan silindiğini ifade etti.

Baraj her an yıkılabilir!

Irak tarafında ise 7 kişi ölmüş, 575 kişi yaralanmıştı. Can kaybının 7 ile sınırlı kalması Iraklı yetkililer için teselli olurken, depremin Derbendihan’da verdiği zarırın ise beklenenden daha fazla olduğu ifade edildi. Depremin etkisiyle dağdan kopan kayaların, barajın gövdesindeki yapılara zarar verdiği gözlenirken, barajda ve çevredeki yollarda dev çatlakların oluştuğu görüldü. Artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle depremde zarar gören Derbendihan Barajı’nda yıkılma tehlikesi olduğu bildirildi.

Milliyet