logo

MR tetkiklerindeki anormal artışa radyologlar da tepkili

MR tetkikinde dünyada birinci olan Türkiye’de kişi başına düşen MR cihazı sayısı OECD ülkelerinin ortalamasının altına düştü. Bu çelişkili durumdan en fazla etkilenen meslek grubu radyologlar oldu.

Bir MR cihazı Türkiye’de 150 hastanın işlemini yaparken, bu rakam Avrupa’da 20. İki dakikada bir tetkik okuyan radyologların yüzde 5’i tükenmişlik sendromunda ve işini yapmak istemiyor. Doktorun elle ve dinleyerek yaptığı muayenesinden daha çok MR ve tomografiye güvenen Türk halkı en çok bel ve baş ağrısı için MR istiyor. Yoğunluk nedeniyle bazı görüntüleme tetkikleri randevusu kamu hastanelerinde gece yarısından sonraya veriliyor.

Radyolojik tetkiklerin bu kadar çok olmasının ilk nedeni hasta talebi. Hastalar MR ya da tomografi çektirmeden yapılan teşhise güvenmiyor. Hasta memnuniyetini düşürmek istemeyen klinisyen hekimler hastayı görüntüleme tekniklerine yönlendiriyor. Ancak kısa zaman dilimlerine sıkıştırılan tetkikler yetersiz kalıyor, görüntülerin kalitesini düşürüyor. Almanya, Japonya gibi ülkelerden alınan cihazların kalitesinde sorun olmasa da hasta yoğunluğu tetkik ve görüntü kalitesini olumsuz etkiliyor.

Prof. Dr. Tamer Kaya, “Teknisyenler gece çekim yapıyor. Hekim arkadaşlarımız ise bir sonraki gün okuyor. Hastalara gece rutin sağlık hizmeti veriliyor. İdeal olan bir ülkenin günlük şifte dönmesi. Gelişmiş ülkelerde düzen böyle değil. Check- up, mamografi, akciğer kanserinde kişi belli bir yaşı geçmediyse ve sigara içmiyorsa tarama amaçlı tomografi yapılmaması gerekiyor. Mamografide sıklık var. Mamografinin 40 yaşın üstünde ve 2 yılda bir yapılması gerekiyor. Normları biz zaten koyuyoruz. Özellikle tomografi gibi yöntemleri, gerekmedikçe ‘Acaba bir şey var mı?’ diye istemek riskli.”

Kaya, gereksiz mamografi ve tomografi tetkikleriyle ilgili olarak “Özellikle 40 yaş altı hastaların gereksiz mamografi ve tomografi tetkikleri yapması radyasyon açısından çok zararlı ve tehlikeli. Radyologların belirli zamanları vardır. Gereksiz tetkik olduğunda hem radyologların hem de bu tür kontrole ihtiyacı olan hastaların zamanları boşa harcanmış olur” dedi.

Haber Türk