logo

Hazır giyim sektörü haksız rekabetten dertli

12 yılda 170 milyar dolar dış ticaret fazlası veren tekstil ve hazır giyim sektörü, elinde bulundurduğu kuvvetli ve modern üretim altyapısıyla bugün dünyada söz sahibi olan sektörlerimizden.

2011'de getirilen ek vergiler sonrası üretim ve ihracat hacmini katlayan sektörün büyük oyuncularının gündeminde ise bir süredir yeni yapılacak serbest ticaret anlaşmaları (STA) var. Türkiye, AB'nin STA imzaladığı üçüncü ülkelere gümrük vergisi ödeyerek ihracat yaparken, bu ülkeler bize sıfır gümrük ile ihracat yapıyorlar. Böylece gümrüksüz hammadde ithalatı haksız bir şekilde fiyatı düşürdüğü için firmalar da yerli hammaddeyi kullanmak yerine, STA'ların oluşturduğu haksız rekabetin avantajını kullanmayı tercih ediyorlar. Bu da Türkiye'deki üreticileri baltalıyor. Yüzlerce atölye kapanıp binlerce kişide işsiz kalıyor.

Hem cari açığın kapanmasına hem de kamu maliyesine katkı sağlayan yegane sektör olan tekstil ve hazır giyim sektörünün oyuncuları, Çin, Pakistan, Bangladeş, Endonezya gibi tekstil ve hazır giyim ihracatlarında damping uygulayan, devlet sübvansiyonları yapan ülkeler ile STA yapılırken, sektörün tümüyle bu anlaşmanın dışında bırakılması gerektiği görüşünde birleşiyor.

En büyük istihdam sağlayan sektör

* Tekstil ve hazır giyim yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Dolaylı olarak bu sayı 2.5 milyonu buluyor. Bu değerin yüzde 40'ını kadın çalışanlar oluşturuyor. Bu rakam Türkiye'nin toplam işgücü rakamının yüzde 10'una denk geliyor.

* 2012-2016 yılları arasında tekstil ve hazır giyim sanayisi toplam yatırım teşvikleri içerisinde yüzde 15.1 değerinde pay aldı. Bu dönemde imalat sanayileri içinde, aldığı yatırım teşvikiyle, en büyük istihdam sağlayan sektör konumunda.

* Dünyanın en büyük tüketici pazarı olan AB'de, Türk tekstil sektörü 4.7 milyar euro ihracat ile Çin'in ardından en büyük ikinci tedarikçi konumunda. Türkiye'yi Hindistan ve Pakistan takip ediyor. Hazır giyim sektörü ise 9.4 milyar euro ihracat ile AB pazarında Çin ve Bangladeş'in ardından üçüncü sırada.
Dünyanın en büyük ikinci tekstil ve hazır giyim pazarı ABD'de Türk tekstil ve hazır giyim sanayii, sadece yüzde 1 pay alıyor.

* Sektörün 2001'den 2017 ağustos ayına kadar imalat sanayi içinde toplam yatırım teşvikleri içinde aldığı pay yüzde 16. Bu teşvikler ile sağladığı istihdamın toplamdaki payı ise yüzde 33 (400 bin 192 kişi).

* Haksız rekabeti önlemek amacıyla 2011'de ithalata getirilen ek vergiler ile Hazine'ye 4.1 milyar dolar gelir sağlandı.

Sabah