logo

Servislere kamera ve takip zorunluluğu 2018’de başlayacak

Öğrenci taşıyan servislerde yaşanan sıkıntılar üzerine, yeniden hazırlanan ve servis şoförleri ile araçlara ilişkin çeşitli yükümlülükler getiren Okul Servisleri Yönetmeliği, yayınlandı.

Buna göre, okul servisi olarak kullanılan taşıtların yaşı 12’den büyük olamayacak, servislerde araç takip sistemi kurulması zorunlu olacak. Araçlarda beyaz cam kullanılacak ve en az 30 gün kayıt yapabilen kayıt cihazı bulunacak.

Yönetmeliğe göre, servis araçlarının armasında, OKUL TAŞITI yazan reflektif bir kuşak yanı sıra iniş ve binişlerde yakılmak üzere kırmızı ışık veren bir lamba bulunacak. Koltuklarda oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulunacak.

Camların üzerine film yapıştırması yasak olacak ve beyaz renk dışında cam kullanılamayacak. Servis araçlarının şoförlerinin istismar, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlardan mahkum olmama şartı bulunuyor.

Şoförlerde 26-66 yaş sınırı ile en az 5 yıllık ehliyet şartı aranacak, rehberler ise 22 yaşını doldurmuş olmanın yanı sıra en az lise mezunu olacak. Servislere, sensör, kamera ve cam ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmeleri için 3 Eylül 2018'e kadar süre verildi.

Okul servis şoförlerine eğitim

Öte yandan, Ülke genelinde öğrenci taşıyan 100 bini aşkın servis şoförü ile rehber personele, zorunlu hale getirilen sertifikalı eğitimler kasımda verilecek.

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel,son dönemde okul servisi sürücüleri ve bu taşıtlardaki rehber personelin niteliklerine ilişkin kamuoyunda oluşan hassasiyetin giderilmesi ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara cevap verilebilmesi amacıyla "Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi" ve "Okul Taşıtları Rehber Personel Eğitimi" programlarının hazırlandığına işaret etti.

Derslerin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve MEB'de görevli uzmanlarca verileceğini bildiren Altunel, "Türkiye genelinde tüm servis şoförlerini, belli periyotta eğitimden geçireceğiz. Nihayetinde sertifikası olmayanlar, ikinci ders yılında servis şoförlüğü yapamayacak. Dolayısıyla tüm servis şoförlerinin ve rehber personelin eğitimden geçmesini sağlamış olacağız." dedi.

Dünya, AA