logo

YKS'nin detayları belli oldu

Lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanının, adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansının da dikkate alınarak hesaplanmasına karar verildi.

Buna göre, lisans programlarına geçiş için, adayın Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının yüzde 40'ı ve öğleden sonraki oturumdaki puanının yüzde 60'ının toplamının 180 ve üzeri olması gerekecek. Yükseköğretim kurumlarına geçiş için TYT'den 150 baraj puanının aranmasına devam edilecek.

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ikinci oturumunda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40 ve Fen Bilimleri Testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacağı bildirildi.

Üniversiteye giriş sınavının tarihi kesinleşti

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 23-24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

YKS’de 3 kritik değişiklik

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni üniversiteye giriş sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) detaylarını geçen hafta açıklamıştı.

Ancak ilk sınavdan sonra, “barajı geçtiğine kanaat getiren” meslek yüksekokulu tercih edecek adayların ikinci sınava girmesinin zorunlu olmaması, eşit ağırlık ve sayısal tercih yapacak adaylara, çözdükleri tarih, coğrafya ve felsefe sorularından puan gelmeyecek olması ve sınav sürelerinin henüz belirlenmemiş olması tartışmalara neden olmuştu. YÖK, 1 hafta sonra eleştirilere neden olan başlıklarda değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeler özetle şöyle:

Sınav soru sayıları

Cumartesi sabahı bütün adayların gireceği TYT sınavında adaylara 40 Türkçe, 40 Temel Matematik sorusu sorulacak. Ancak öğleden sonraki ikinci oturumun 40 soruluk ilk testinde artık Türk Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya-1 sorularının yanı sıra Tarih 1 soruları olacak. Tarih dersinin özellikle eşit ağırlık adayları için anlam ifade etmeyecek olması eleştirilmişti. Yeni düzenlemeyle eşit ağırlıkçıların da tarih sorusu yapması gerekecek. Ancak sayısal adayları ikinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler sorularını yanıtlamayacak.

İkinci oturumda ayrıca 40 Matematik, 40 Sosyal Bilimler-2 ve 40 Fen Bilimleri sorusu çıkacak. Pazar günküYabancı Dil oturumunda 80 soru sorulacak.

Tarih kapsama girdi

TYT’de, Türkçe’nin yüzde 50; temel matematiğin yüzde 50 ağırlığı olmak üzere her adayın sadece bir puanı hesaplanacak. TYT puanı 150’nin üzerinde olan adaylar, meslek yüksekokulu programlarını tercih edebilecek.

Adayın lisans programı tercih edebilmesi için TYT’den en az 150 puan alması, ayrıca ikinci oturumdaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanından en az birinin 180 puan olması gerekecek. TYT’den 200 ve üzeri puan alanlar, bu puanı bir sonraki yıl kullanabilecek. Ancak adayın puanı, sonraki yılki başarı sırası referans alınarak yeniden hesaplanacak.

Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanlarının hesaplanmasında TYT testinin ağırlığı yüzde 40 olacak. Örneğin bir adayın Sözel Puanı hesaplanırken, önce adayın Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 testinden aldığı puanın yüzde 50’si ile Sosyal Bilimler-2 testinden aldığı puanın yüzde 50’si kullanılarak 2. oturum puanı hesaplanacak. Ardından da bu puanın yüzde 60’ı alınarak, TYT puanının yüzde 40’ı ile toplanacak.

YKS’de soru sayısı az süre uzun

İlk oturumdaki Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) adaylara sadece Türkçe ve matematikten oluşan toplam 80 soru yöneltilecek. Bu sayı YGS'de 160'tı. TYT'de süre 90 dakika olacak. LYS'lerde 340 olan soru sayısı ise 160'a indirildi. Bu sınavın süresi de 180 dakika olarak belirlendi. Geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda soru başına 0.81-1.68 dakika arasında değişen süreler veriliyordu. YKS'de ise soru başına 1.125 - 2.25 dakika arasında değişen süreler verildi. Adaylar artık süre sıkıntısı çekmeden soruları yanıtlayabilecek.

Sınav ücretinin iki oturum için 120 TL olması planlanıyor.

AA, Milliyet, Sabah