logo

İspanya'dan Katalanlara karar verme süresi

Yasadışı ilan edilmesine rağmen gerçekleştirilen referandum ve ardından imzalanan bağımsızlık belgesiyle devam eden Katalonya krizi, İspanyolların ulusal bayram kutlamalarını gölgelerken, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan yönetimine bir ültimatom yayınlayarak, 5 gün içinde durumun açıklığa kavuşturulmasını istedi.

İspanya başbakanı Mariano Rajoy, söz konusu ültimatom ile, sonradan askıya alınan bağımsızlık deklarasyonunun geçerli olup olmadığını açıklığa kavuşturması için bölge yönetimine 5 gün süre tanıdığını bildirdi. Rajoy’un, bağımsızlık deklarasyonun geri alınması içinse Katalonya’ya 3 gün ek süre verdiği bildirildi.

Rajoy, bu duyurudan birkaç saat önce yaptığı parlamento konuşmasında da, Katalonya’nın özerklik haklarının dondurulmasını öngören ilgili anayasa maddesinin yürürlüğe konulması için çalışacaklarını, gerekirse anayasayı değiştireceklerini ifade etti.

İspanya’nın 1978’de kabul ettiği ve yürürlükte olan anayasasının 155. maddesi, ulusal tehdit ve egemenlikle ilgili konularda gerekli görülmesi halinde özerk yönetimlerin haklarının merkezi hükümete devredilmesini öngörüyor.

Milliyet