logo

Üniversiteye girişte yeni sistem açıklandı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, milyonlarca öğrencinin merakla beklediği üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri basın toplantısıyla açıkladı. Saraç, yeni sistemde aksayan tarafları giderecek ve öğrenci üzerindeki stresin azaltılmasını hedefleyen bir sistemin gerekli olduğunu söyledi.

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirilecek. Adaylar iki ayrı teste katılacak. İlk oturum Türkçe ve Temel Matematikten oluşacak. Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sınavları yapılacak.

Saraç, sınavı okullar kapandıktan sonra yapmayı amaçladıklarını ancak bu konuda kesin bir kararın olmadığını söyledi. Dil sınavı ise Pazar günü uygulanacak. Yabancı Dil'de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda.

Açıklamanın satır başları şu şekilde;

- Sınav bir haftasonunda başlayıp bitecek. 18 puan türünde azaltmaya gidiliyor. 

- Milli Eğitim müfredatı bu sınavda esas alınacak. Daha yalın daha sade bir sınav sistemi olacak. 

- Sınavın yeni adı Yükseköğretim Kurumları sınavı.

- Türkçe ve matematik soruları sınavın merkezinde olacak. Tüm adaylar birinci sınava girecek. Lisans sınavı bir oturumda yapılacak, 80 soru olacak,  Tercih için adayların temel yeterlilik testi puanının 150 olması gerekiyor. Temel yeterlilik sınavı testi puanı 180'in üzerinde olan adaylar lisans tercihi yapabilecek. 

- Temel yeterlilik sınavı testi puanı 200'ün üzerinde olursa aday puanını bir sonraki yıl için kullanabilecek. 

- Sınav Haziran ayında iki ayrı oturumda yapılacak. Türkçe ve matematik testi sabah oturumunda yapılacak.

- Aday 2 yıl üst üste girdiği sınavlarda aldığı puanlardan istediğini kullanabilecek

- Yeni sistem bu yıl uygulanmaya başlanacak.

Özel yetenekle öğrenci alan programlar

Saraç, özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanının bu yıl da aynı tutulduğunu dile getirerek, "Temel Yeterlilik Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir." bilgisini verdi.

"Baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecek"

Temel Yeterlilik Testinin, önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanını belirleyeceğini ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "Bu sene geçen seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir." dedi.

Önlisans programı tercihleri

Saraç, adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi puanının en az 150 olması gerektiğini söyleyerek, şunlara kaydetti:

Bunun altında puan alan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır. Temel yeterlilik puanları 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır."

AA