logo

Sayıştay’dan YÖK’e ‘denklik’ uyarısı

Sayıştay, denetim raporunda YÖK’ün denklik konusunda açılan çok sayıda davayı kaybettiği ve kamu zararına neden olunduğunun anlaşıldığı belirtilerek, acilen mevzuat düzenlemesi yapılması istendi.

Sayıştay, YÖK denetim raporunda yurtdışında okuyan öğrenciler için kritik öneme sahip “denklik işlemleri” konusunda çarpıcı tespitlerde bulundu.

Sayıştay’ın denetim raporunda yabancı ülkelerden alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının denklik işlemlerini yapma görevinin YÖK’te olduğu hatırlatılarak, YÖK’ün denklik başvurularının bir kısmını doğrudan, bir kısmını ise yapılan denklik sınavı sonucuna göre kabul ettiği belirtildi.

Raporda, “Ancak çeşitli nedenler ile doğrudan denklik verilmeyerek sınava girmek durumunda kalan kişiler tarafından bu kararlar mahkemelere taşınarak kurum aleyhine önemli miktarda dava açılmıştır. Sözü edilen davaların gerek idari yargı ve gerekse üst derece mahkemede kaybedilmesi sonucu, YÖK çok sayıda davada vekâlet ücreti ödemek zorunda kalmaktadır” denildi.

‘Dava yolunu önleyecek şekilde düzenleyin’

Sayıştay, raporunda, denklik biriminin başvuruların sonuçlandırılma sürecini hızlandırmasını isterken, YÖK’ün ivedilikle dava yolunu önleyecek şekilde, mevzuatını ve kararlarını yeniden düzenlemesi gerektiğini bildirdi.

Milliyet