logo

Körfez gündeminde bu hafta...10.10.2017

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Amerika Birleşik Devletleri Körfez ülkeleriyle uzun zamandır birlikte yaptığı askeri tatbikatları askıya aldığını açıkladı. Ki bunlar arasında 20 yıldır devam eden, Bahreyn’deki Amerikan 5. Filosunun katıldığı ve her yıl düzenlenen tatbikat da  bulunuyor.  ABD Askeri Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ABD’nin Körfez’deki bölünmüş yapıya ilişkin bir çözüm olarak böyle bir yaklaşım sergilediği vurgulandı.

Suudi Arabistan

Sadece Suudi Arabistan veya Körfez’in değil dünyanın gündemini meşgul eden bir ziyaret gerçekleşti. Son ana kadar Suudiler tarafından doğrulanmayan Kral Selman bin Abdulaziz’in Rusya ziyareti dünya medyasında büyük ilgi uyandırdı. 85 yıllık Suud tarihinde ilk defa bir Kral, Moskova’daydı. Bundan daha önemli olan ise, bu ziyaretin gerçekleştiği konjonktür idi. Her iki tarafta da gözlemciler, bu ziyaretin pragmatik yanlarının ağır bastığı ve bundan sonra güne gün değişiklikler beklemenin gerçekçi olmadığını ifade ediyorlar. OPEC üyelerinin başını çeken Suudi Arabistan ve OPEC üyesi olmayan en büyük petrol üreticisi Rusya, bu ziyaretle birlikte, Mart 2018’den sonra da petrol üretiminin düşürülmesi konusunda ortak hareket etmeyi düşünüyor.

İki ülke arasında imzalanan bazı ekonomik, sınai ve ticari işbirliği anlaşmalarından en ilgi çekici olanlarından birisi nükleer enerji alanındaki prensip anlaşmasıydı. Bu arada her iki ülkenin ilgi ve etki alanına giren bölgesel konular da ortak gündemin bir parçasıydı. Ruslar Suud tarafının silahlara olan ilgisini iyi bildikleri için bu ziyarete S-400 füze sistemleri gibi bir atraksiyon eklemeyi ihmal etmediler. Bu arada bu gelişmeden bir gün sonra, silah satışında oldukça nazlı davranan ABD tarafı da Suudlulara 15 milyar dolarlık füze savunma sistemi satışının Dış İşleri tarafından onaylandığını duyurdu.

Bu arada Kral Selman’a Moskova Devlet Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi.

Suudi Arabistan ekonomisinin 2018 yılında yeniden büyüme geçmesi bekleniyor. 2017 yılının ilk yarısında %1 oranında küçülen reel Milli gelirin, ikinci yarıda eksideni artıya geçerek %0,5 oranında büyüyebileceği tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, Mescid-i Haram çevresindeki genişleme projesi ile elde edilen yeni alanların, işletilmesi, kiralanması veya kullanılması ile ilgili faaliyetlerde katalizör olacak yeni bir şirket kurulduğunu açıkladı. İlk aşamada yaklaşık 900.000 metrekarelik alanın geliştirilmesi projesi ile işe başlayacak olan şirket, bu kapsamda 115 binayı üçüncü şahıslara konaklama, alışveriş, yiyecek içecek işletmeleri olarak kiraya verecek. Bu arada Mekke’de bulunan toplam 53.000 metrekarelik üç ayrı arazi de bir emlak aracılık şirketi tarafından açık artırma ile satıldı.      

Birleşik Arap Emirlikleri

İngiltere’nin Birleşik Arap Emirlikleri’nde yatırım yapan yabancı ülkelerin başında geldiği belirtildi. İngltere’nin Abu Dhabi Büyükelçisi tarafından yapılan açıklamada, halen BAE’de 6000 ingiliz şirketinin farklı tür ve büyüklükte bağlantısı olduğu bilgisi de verildi. BAE’deki çalışan ingiliz sayısı 120.000 iken, her yıl yaklaşık bir milyon ingiliz turist de ülkeyi ziyaret ediyor.

BAE ekonomi yönetimi, uluslararası piyasalarda 10 milyar dolarlık tahvil satışı planlıyor.  BAE dünyanın 6. büyük petrol üreten ülkesi ve son üç yıldır, düşük seyreden petrol fiyatları nedeniyle bütçe açığını kapatmak için, diğer körfez ekonomileri gibi çare arıyor.

Dubai Sağlık İdaresi, gözetimi gereken hastalar için geliştirilen bir gömlek ile doktor ve hasta yakınları tarafından, hastadaki hayati bazı göstergeleri uzaktan takip edebilecek bir teknolojiyi denemeye başlayacak. Akıllı telefonlara yükelenecek bir uygulama ile, hastanın vücud fonksiyonlarında meydana gelen değişmeler, gömlek üzerindeki tarayıcılar marifetiyle hasta yakınları ve doktorun telefonunda görülecek.

Dubai Emirliği, uluslararası İnsaniyet Merkezi’nden Rohinyalı Göçmen Müslümanların yaşadıkları, Bangladeş’teki göçmen kamplarına hava köprüsü kurmaya çalışıyor. Bugüne kadar üç uçak dolusu yardım malzemesi gönderilen kamplara önümüzdeki hafta da üç uçak daha gönderilmesi planlanıyor. Yardımlar Birleşmiş Milletler ve bazı sivil toplum örgütleriyle koordineli olarak yapılıyor.

Dubai’de yaşayanlar 30 gün boyunca her gün 30 dakika egzersiz yapmaya çağrıldı. Dubai Spor Vakfı tarafından yapılan çağrıda, önemi her geçen gün artan sağlıklı yaşam için fiziksel aktivite  konusunda farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliği gerçekleştirmek için böyle bir festival başlattıklarını duyurdu.

Umman

Umman’da işsizlik oranı %17’ye ulaşınca Hükümet, çareyi kamu alanında yeni personel alımlarıyla çözmeye çalışıyor. Yıl sonuna kadar kamu sektörüne 25.000 yeni personel alımı yapılması kararlaştırılırken, bunun tam olarak nasıl gerçekleştirileceği açıklanmadı.

Umman’da konutlarda güneş enerjisi kullanımı ile ilgili önemli bir özendirme ve yaptırım paketi gündemde. Bir yandan elektrik satış fiyatlarındaki sübvansiyonlar kaldırılarak daha pahalı hale gelirken, diğer yandan çatı tipi güneş panelleri kuran ev sahiplerine bazı kolaylık ve teşvikler sunulacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde konutların yüzde 50 sinde güneş enerjisi kullanımının başlatılması hedefleniyor. 

AKRA için derleyen:Sedat Yüksel