logo

Katalonya'dan sonra sıra Bavyera'da mı?

İspanya’da olup bitenleri yakından izleyen Avrupa halklarının başında gelen Almanya’daki Bavyeralılar son yıllarda gündemlerinden düşürmedikleri ayrılma fikrine yeni bir ilham kaynağı buldu.

Her fırsatta bağımsızlık vurgusu yapan Bavyera Partisi Bayernpartei’nin resmi hesabından yapılan açıklamasında, “Bavyera’nın özgürlüğü, Bavyera’nın Federal Almanya Cumhuriyeti’nden ayrılması bizim meşru hakkımızdır!’’ mesajına yer verilmesi Katalanlar’dan sonra Avrupa’da yeni bir bölünmeye giden sürecin başlayabileceğinin göstergesi olarak kabul edildi.

Bavyeralılar’ın ayrılık taleplerinin temel sebebi bölgelerindeki zenginlikleri Almanya ile paylaşmak istemiyor olmaları. Bağımsızlık yolunda Bavyeralıların atacağı ilk adım da belli. Junge Welt gazetesinden Claudia Wangerin’in haberine göre, bölgesinin özgürlüğünü savunan Bavyera Partisi kısa bir süre sonra Avrupa Adalet Divanı’na başvuru yapacak. Parti bunun içinde divandan Bavyera dilinin Almanca’dan başka bir dil olduğu konusunda bilirkişi raporu talebinde bulunacak.

Anayasaya aykırı bir durum ortaya çıkaran bağımsızlık referandumu için hukukçular en önce Federal Hükümet’in ayrılma hakkı tanıyacak bir anayasa değişikliğine gitmesi gerektiğini belirtiyor.

haber7.com