logo

İnternet faturalarında ÖİV artışı

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yapılan zam tartışılırken, cep telefonlarından alınan Özel İletişim Vergisi’ne (ÖİV) yapılan zam da gündeme geldi. Bu zam kapsamında data ve internetten yüzde 5 oranında alınan ÖİV, 2018 itibariyle yüzde 50 zamlanarak yüzde 7.5’a çıkarıldı. İnternet faturaları kuruş kuruş artacak.

Ancak cep telefonu aramalarında yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15 alınan ÖİV ise yüzde 7.5’a indirildi. Abonelerin kafasında ise tek bir soru var. O da ÖİV’de yapılan bu değişiklik, faturaları nasıl etkileyecek?

Mobil ve sabit hatlardan alınan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) üzerinde yapılan değişikliğin faturaları yükselteceği ortaya çıktı. Mobil internet kullanan abonelerin faturaları 10 kuruştan başlayıp artıyor. Sabit internetteki artış ise 1.5 TL’den başlıyor. Devletin bu sektörden elde ettiği gelir ise 200 milyon TL’yi geçiyor.

ÖİV değişikliği ile yaşanacak artış sadece mobil abonelerle sınırlı değil. Sabit internet aboneleri de ÖİV’ye yapılan yüzde 50 zamdan olumsuz olarak etkilenecek. Bir tüketicinin aylık 75.20 TL’lik faturasından yapılan hesaba göre değişiklik öncesi 3.06 TL’lik ÖİV alınıyordu. Yeni dönemde ise bu rakam 4.50 TL’ye yükselecek. Kullanıcılar yeni dönemde 1.5 TL’den başlayan rakamlarla daha fazla vergi ödeyecek.

BTK raporlarına göre ise yaklaşık 11 milyon sabit internet abonesi bulunuyor. Abone başına ortalama 1.5 TL’lik bir artış ise devletin kasasına 16.5 milyon TL’lik ek bir gelir sağlayacak.

Hürriyet