logo

Tüketiciyi tükettiler!

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal, yurtdışı paket turlar, cep tarifeleri ile internette giyim, kozmetik ve sağlık ürünü alışverişi başta olmak üzere vatandaşların şikâyetlerinin arttığını söyledi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, son dönemde vatandaşların mağduriyet ve dolandırıcılık şikâyetlerinin arttığını söyledi.

Koçal şikâyetlerin yurtdışı paket turları, sosyal medyadan satış dolandırıcılığı, GSM tarife uygulamaları ile bankaların dosya masrafı ve kart ücretleri konularında yoğunlaştığını belirtti. Özellikle Facebook ve Instagram üzerinden yapılan satışların dolandırma amaçlı olabileceği uyarısında bulunan Koçal şöyle devam etti:
“Bunlar web sayfası değil. Vatandaşlar siteye giriyor, ürünü beğeniyor. Kargo ödemeli sipariş veriyor. Kargo geldiğinde, kargo görevlisi paketin açılmasına izin vermeden parayı alıp gidiyor.

Vatandaş paketi açtığında gelen ürünün istediği ürün olmadığını anlıyor ama ne ulaşacak kişi buluyor, ne de parasını geri alabiliyor. O nedenle insanlara ‘lütfen böyle güvenilmez sosyal medya sitelerinden alışveriş yapmayın. Size sundukları ürünleri göndermiyorlar, sizi dolandırıyorlar’ diyoruz.”

Kargoyu kontrol edin

Türk insanını ucuz bulduğu mala ilgi gösterdiğini ifade eden Aziz Koçal, tüketicinin mağduriyetinin bu tür sitelerin denetiminin yapılmasıyla engellenmesi gerektiğini belirterek, “Ürünü ve faturasını görmeden paketi teslim almayın, ödemede bulunmayın. Bunları yapmazsanız dolandırılır ve kayıtdışı işlemle karşı karşıya kalırsınız. Sitelerde verilen cep numaraları ve 800’lü telefonlarla sonuç alamazsınız” uyarısında bulundu.


Milliyet