logo

Orkinosu da getirebilir

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de av yasakları, sıkı denetimler ve temizlik Marmara ve Karadeniz'de meyvesini verdi. Yaklaşık 40 yıl sonra görülen uskumru sürüleri, denizleri ve tezgâhları bereketlendirdi.

Uzmanlar uskumrunun besin zincirindeki önemine dikkat çekerek uskumrunun orkinos balığını da getirebileceğine dikkat çekti ve uyardı: Lamba ve trol ile avcılığa karşı önlemler arttırılmalı. Aksi halde uskumru balığını en az 40 yıl daha göremeyebiliriz. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, uskumru artışının temel nedenini, uskumrunun yemi olan hamsi ve karidesin artmasına bağladı. Karakulak, "Diğer balık türlerinde Marmara'da son yıllarda bir azalma vardı. Uskumru bizim için de sürpriz oldu ve ekosistemde iyileşme mi var sorularını aklımıza getirdi. Bütün olumsuzluklara rağmen dönmesi güzel bir gelişme. Balıkçılar haziran ayından itibaren küçük uskumru gördüklerini söylüyorlar. Bu da uskumruların Marmara Denizi'nde üreme yaptıklarını ve başarılı olduklarını gösteriyor" dedi. 


LAMBA VE TROL KATLİAMDIR
Kadıköy Su Ürünleri Kooperatifi yetkilisi İbrahim Civril de uskumru ile birlikte orkinos umutlarının arttığına vurgu yaptı. Civril şu tespitlerde bulundu: "Uskumru büyük balıkların yemidir. Uskumru olursa Orkinos da gelir. Orkinos gelirse de her türlü su ürünü gelir. Dünyanın en kıymetli balığı Orkinos bizdeydi. Işıklı avlanma yaparak tükettiler. Bu yüzden yıllar önce besin zinciri kırılmıştı. Uskumru da denizlerimizi terk etti. 20 yıl önce bolluktan toplayamazdık. Trol ve ışıklı avlanma katliamdır. Balıkları yavrularını ayırt etmeksizin kazırlar."

Sabah