logo

Körfez gündeminde bu hafta...10.08.2017

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan

Mekke Vilayetini kapsayan dev genişletme projesinin ileri safhalarıyla ilgili detaylar, Mekke Emiri tarafından basına tanıtıldı. Toplam 2450 km karelik bir alanı kaplayan dev proje, bir havaalanı, bir limana ilave olarak tüm İslami Organizasyonlar için bir merkez, İslami araştırmalar merkezi, kongre merkezi konut alanları, hastaneler, alışveriş merkezleri, parklar gibi büyük ölçekli unsurlardan oluşuyor.

Bu arada Mekke metrosunun ikinci aşama ihalesinin önümüzdeki yıl yapılması bekleniyor.  Mekke Toplu Taşımacılık Programı toplam 6 hat, 88 istasyon ve 182 km uzunluğunda bir ağı projelendirirken 17 milyar dolara mal olması bekleniyor. Cidde Valiliği de toplam 800 km uzunluğundaki Cidde Toplu Taşımacılık Projesi için kaynak arayışlarını sürdürüyor.   

Geçtiğimiz Cuma Günü Mescid-i Haram’daki hutbede Kabe imam hatiplerinden Dr. Saleh bin Abdullah, haccın siyasi çekişmelere alet edilmemesi gerektiğini vurguladı. Haccın politize edilmesinin İslam Aleminin hiçbir sorununu çözmeyeceği gibi, bilakis sorunları daha derin ve kronik hale getireceğini söyleyen Dr. Saleh, mezhep, ulus, ideoloji, felsefi akım ayrımı gözetmeden her Müslümanı Kabe’de görmekten memnun olduklarını vurguladı ve hacı adayları için en güzel ve ortak sloganın “Lebbeyk Allahumme Lebbeyk” olduğunun altını çizdi.  Bu arada Suudi Arabistan Dış İşleri Bakanı, Haccın uluslararası bir organizasyon tarafından yönetilmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını açıkladı.

Katar

Katar Hükümeti bazı yabancılara daimi ikamet verme hazırlıkları yapıyor. Konu ile ilgili gazete haberlerine göre öncelikle Katarlı kadınların, Katarlı olmayan erkeklerle evliliklerinden doğan çocuklar ile ülkeye üstün hizmetler gösterdiği kamu otoritesi tarafından tespit edilen yabancılara daimi ikamet izni verilecek. Daimi ikamet izni alanlar, Kata’lılara mahsus ücretsiz eğitim, sağlık hizmetlerinden yararlanabildikleri gibi, kendi nam ve hesabına ticari ve sınai faaliyette de bulunabilecekler.

Katar ve Türkiye ortak askeri tatbikat düzenliyor. 250 Türk askeri ve 30 silahlı deniz aracının katıldığı tatbikat Salı günü başladı.

Umman

Son on yılda Umman’daki yabancı çalışan nüfusunun üçe katlandığı bildirildi. Ulusal İstatistik ve Enformasyon Merkezi 2017 yılı İstatistik Yıllığı’na göre, en yüksek yabancı istihdamı inşaat ve hizmet sektörlerinde görülürken, erkek yabancı çalışanların, kadınların beş katı olarak gerçekleşti.

Umman Hükümeti, Çin Halk Cumhuriyeti’nden 5 milyar dolarlık kredi alacak. Daha önce de dış piyasalarda 2 milyar dolarlık İslami tahvil satan Umman Hükümeti, söz konusu dış kaynaklarla 2017 yılı bütçe açığını kapatmayı ve ekonomiyi çeşitlendirmeyi hedefliyor.

Umman’da son aylarda tüketici şikayetlerine bağlı olarak, sorumluların hapis cezasına çarptırıldığı ilginç örnekler yaşanıyor. Umman Tüketiciyi Koruma İdaresi tarafından, tüketicilerin şikayetleri üzerine mahkemeye verilen işyeri sahipleri, para cezasına ilave olarak, hapis cezasına da çarptırılıyorlar. Örneğin müşterisinin cep telefonu ile ilgili sorununu çözmeye yanaşmayan bir satıcı üç ay hapis cezası alırken, taahhüt ettiği elbiseyi dikmeyen bir terzi de tutuklanıp ceza evine sevk edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Sharjah Şehri, BM UNESCO tarafından 2019 yılı Dünya Kitap Başkenti olarak ilan edildi. Yıllardır dünyanın en büyük kitap fuarlarından birine ev sahipliği yapan Sharjah aynı zamanda 1998 yılında Arap Kültürü Başkenti, 2014 yılında İslam Kültür Başkenti, 2015 yılında da Arap Turizm Başkenti unvanlarını kazanmıştı.

Dubai’de doktorlar 3 boyutlu yazıcı kullanarak beyinde baloncuk oluşan bir hastanın beyin arterlerini modelleyerek, ameliyat ettiler. Önce radyoloji uzmanları teşhis ve tanı cihazları ile hastanın beynini görüntülerken daha sonra üç boyutlu yazıcılarla model oluşturuldu. Takip eden 6 saatlik bir ameliyat sonrasında hasta, yoğun bakım ünitesine alınarak iyileşmesi gözlendi. Daha önce de yine üç boyutlu yazıcılar sayesinde bir hastanın böbreklerindeki bir tümör modellenerek ameliyata alınmıştı.

Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri, ülkeye giren ilaçların sahte olup olmadıklarını anlamak için yeni bir elektronik sistem kuruyor. Özellikle kanser, kalp yetmezliği gibi kronik hastaların sürekli kullandığı ilaçların sahte olup olmadıkları, ülkeye giriş kapılarında kurulacak sistem sayesinde ilaçların içeriği tam ve kesin olarak analiz edilebilecek. Söz konusu sistem gelişmiş ülkelerde sadece ilaçlarda değil, gıda ürünlerinin analizinde de kullanılıyor. Bu arada Dünya Gümrükler Teşkilatı verilerine göre, dünya genelinde sahte ilaçlardan oluşan ekonominin yıllık büyüklüğü 200 milyar dolar.

Kuveyt

Kuveyt Emiri Al Sabah milletvekillerine gönderdiği mesajda omuzlarına yüklenen sorumluluğun farkında olmaları ve ulusal birliği zedeleyecek söz, tutum ve davranışlardan uzak durmalarını istedi. Söz konusu mesaj, Emiri ziyaret eden Kuveyt Milli Meclisi Sözcüsü ve beraberindeki Bakanlar ve Bakan Yardımcılarından oluşan bir heyet aracılığıyla milletvekillerine gönderildi.

Kuveyt’te yılın ikinci çeyreğinde bazı büyük kamu projelerinde gecikmeler görülüyor. Kamu ödemelerindeki düşüşlere bağlı olarak geciken projeler arasında gaz tribünü, karayolu ulaşımı, katı atık dönüşüm ve değerlendirme gibi projeler de bulunuyor.

Bahreyn

Diğer Körfez ülkelerini takip eden Bahreyn de güneş enerjisi ve kullanımında yeni hamleler yapmak üzere harekete geçti. Bu konuyla ilgili kamu otoritesi oluşturulurken, üst düzey atamalar da gerçekleştirildi. Ulusal Enerji Stratejisine göre, Bahreyn 2025’e kadar enerji kullanımında %6’lık bir etkinlik artışı öngörüyor.  

AKRA İçin derleyen: Sedat Yüksel