logo

Antibiyotik direnci tedavileri kısıtladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baysallar, modern tıbbın başarılarını tehdit eden antibiyotik direncinin ciddi şekilde büyüdüğünü ve çağın enfeksiyon hastalıklarının tedavisinin büyük ölçüde kısıtlandığını bildirdi.

Antibiyotiklerin yoğun kullanımıyla bulaşıcı hastalıkların geçmiş kuşaklardaki kitlesel ölümlere yol açan etkisinin unutulduğunu, modern tıbba ve teknolojiye güvenin hakim olduğuna dikkat çeken Baysallar, oysa bugün enfeksiyon hastalıklarının ölüm nedenlerinin başında geldiğini ve her yıl 13 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğunu dile getirdi. Baysallar, Dünya sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir rapora göre, artık “antibiyotik sonrası” dönemin geldiğinin aktarıldığını söyledi. Baysallar, raporda, artık toplumda yaygın enfeksiyonların ve ufak yaralanmaların, ölüm sebebi olabileceği bir dönemin 21. yüzyılın bir gerçeği olduğunun vurgulandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Modern tıbbın başarılarını tehdit eden antibiyotik, direnç sorunu öyle büyümüştür ki çağımızda enfeksiyon hastalıklarının tedavisi büyük ölçüde kısıtlanmış durumdadır. Uluslararası çok merkezli yürütülen çalışmalarında, Türkiye’de de direnç oranlarının artış gösterdiği, yaygın bakterilerin karbapenem, kolistin gibi son çare ilaçlara bile yüksek direnç geliştirdikleri görülmüştür.”

AA