logo

Geleneksel ürünler tescil bekliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, baklava, pastırma gibi geleneksel Türk tatlarını tescil ettirmeye yönelik çalışmaları arttıracaklarını söyleyerek, Türkiye’de coğrafi işaret kapsamında 2 bin 500 civarında potansiyel ürün olduğunu açıkladı.

Coğrafi işaretli ürünlerin çoğalması Türkiye’de hem yerel kalkınma ve tarım, hem ihracat için önemli. Neden? Çünkü hem geleneksel Türk tatlarının korunmasını, hem de kırsal bölgelerde yaşayan, tarımla geçinen küçük üreticinin hayatta kalmasını sağlıyor.

Tüketici tarafında ise bu etiketlemenin olmaması halinde bir yöreye has olan otantik ürünü taklitlerinde ayırmak neredeyse imkânsız olabiliyor. Dünyada 10 bin adet coğrafi işaret tescilli ürün bulunuyor. Bu ürünlerin üçte biri ise Avrupa Birliği’nde (AB).

AB ülkelerinin 5 binin üzerindeki coğrafi işaretli ürünü, 75 milyar Euro’luk pazar değeri taşıyor. Bugün 600’ün üzerinde tescilli coğrafi işaret, Fransa ekonomisine yıllık 18 milyar Euro gelir getiriyor. Türkiye’de ise 2 bin 500 civarında potansiyel varken, bugüne kadar coğrafi işaret almış ürün sayısı 209’da kalıyor. Başvuru aşamasında ise 331 ürün bulunuyor. Bu durumda, coğrafi işaret tescili almış ürünler, potansiyelin yaklaşık yüzde 8.5’ini oluşturuyor.

Hürriyet