logo

Buğday alım fiyatı çiftçiyi memnun etmedi

2017 buğday taban fiyatı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklandı. Bakan Çelik, önceki gün 67’nci Geleneksel Hasat Bayramı’nda alım fiyatını açıkladı.

Hasadın yoğunluğuna ve yüksek rekolteye bağlı olarak piyasa fiyatlarının gevşemesi sonucu TMO’nun müdahale fiyatını açıklama ihtiyacının doğduğunu ifade eden Çelik, “2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir” dedi.

Açıklanan taban fiyat çiftçi için ne anlama geliyor?

Geçen yıl Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı 910 lira olarak açıklanmıştı. Yıllık enflasyon yüzde 12’lerde seyrederken, buğday üreticisinin ürününe yüzde 3.2 gibi bir artış yapıldı

Buğday-mazot fiyatları karşılaştırıldığında geçtiğimiz yıl 4,2 kilo buğdayla 1 litre mazot alınabilirken, bu yıl çiftçi 1 litre mazot için daha fazla buğday vermesi gerekiyor.

Çiftçinin en önemli gider kalemi olan mazot fiyatları bile bir yıl içinde yüzde 10.5 arttı. Buğday taban fiyatlarının mazot fiyatlarında yaşanan yıllık artışın bile çok gerisinde kalması, çiftçinin bu yıl ürettiği ürünle kar etmediğini gösteriyor.

Milli Gazete