logo

Klima mikrobu ölümcül olabiliyor

Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bunlardan birisi de ‘legionella’ bakterilerinin neden olduğu zatürre. Halk arasında yaz zatürresi olarak bilinen hastalık klimalarla temasımızın daha fazla olduğu yaz aylarında sıkça görülüyor.

Legionella bakterilerinin neden olduğu Lejyoner hastalığı çok ağır ve özellikle de vaktinde tedavi edilmediğinde ölüm ihtimali yüksek olan bir zatürre türü.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Serttürk içinde bulunduğumuz yaz ayları nedeniyle hastalığa karşı uyarılarda bulunuyor. Sertürk, daha çok bir kış hastalığı olarak bilinmesine karşın, yaz zatürresi yanı sıra plaza bronşitinden korunmak için de bağışıklık sisteminin kuvvetli tutulmasının önemine dikkat çekiyor.

Yaz zatürresi

Zatürre normalde kış hastalığı olarak bilinir. Yaz zatürresi dediğimiz ve daha çok klimanın sebep olduğu lejyonella hastalığından korkarız. Hasta kuru öksürük, karın ağrısı, baş ağrısı, balgam, nedensiz ishal gibi normal zatürrelerden farklı şikayetler ile geliyorsa korkarız. Birkaç gün süren nedensiz ishal, karın ağrısı, nörolojik bir hastalık geçiriyormuşsunuz gibi huzursuzluk bulguları görülür. Ense ağrısı olur. Bu şikayetleri gördüğümüzde akla hemen yaz zatürresi gelir. Lejyonella dediğimiz gizli, 65 yaş üstünde öldürücü olabilen bir mikrop. Özellikle hasta uzun seyahatlerde, uçak, gemi gibi klimatize ortamlarda, otellerde kalmış ise aklımıza lejyonella hastalığı gelir.

Klimada doğru kullanım

Eve geldiğinizde klimayı çalıştırın, camı birkaç dakika açın ve o odadan çıkın. Sonra gelip camı kapayın. Alerjisi olanlar özellikle arabaya bindiğinde klimayı açıp, camları birkaç dakika açık tutup, dışarıda biraz bekledikten sonra arabaya binmeli. Arabanın, odanın içi kendi kendine soğumalı önce biraz. Yılda bir kez klimalara bakım yapıp temizletmekte fayda var.

Bir öksürüğün virüsü 160 km hızla dolaşıyor

Sabahtan akşama kadar plazalarda kıpırdamadan çalışıyorlar. Sonra bir iki saat trafikte kalıp evlerine gidiyorlar, akşam TV karşısında cipsle besleniyorlar. Gençlerde yoğun bir karaciğer yağlanması, bağışıklık sistemi bozukluğu var. Yeni nesil için çok endişeleniyorum. İş kaybetme korkuları yüksek olduğu için yoğun stres altındalar.

Plazada biri hastalandığında üç kat aşağıda çalışan da hastalanıyor. Öksürdüğünüzde, oradan geçen kişi eğer bağışıklık sistemi düşük ise havada damlacık şeklinde bulunan virüsü kapar. 160 km hızla gidiyor virüs, hastalanıp öksürdüğümüzde 160 km hızla etrafımıza saçıyoruz. Etrafımızda bulunanlardan birisinin bağışıklık sistemi düşük ise o insan da hastalanıyor.

Milliyet