logo

İran'la 30 milyar dolarlık ticaret hedefi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-İran arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması’na tabi ürün sayısının 254’ten 400’e çıkarılması için İran’da görüşmelere başladı. Tahran’da kurulan Türk Ticaret Merkezi’nin açılışını yapan Zeybekci “İki ülke arasındaki 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşacağız ve ticaretin önündeki engelleri kaldıracağız. Hedef olan serbest ticaret anlaşmasına en kısa sürede ulaşacağız” dedi.

Zeybekci, yerel para ile ticaretin de artırılacağını kaydetti. İran’da temaslarda bulunan Ekonomi Bakını Nihat Zeybekci, iki ülke arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması’na (TTA) tabi ürün sayısının 400’e çıkarılması için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. İki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon toplantısı da gerçekleştirildi. Zeybekci, Tahran’da kurulan Türk Ticaret Merkezi’nin açılışını da yaptı.

“Koruma önlemlerini karşılıklı kaldırmalıyız”

İki ülkenin şuan birbirine karşı uyguladığı, iki ülkenin kardeşliğine yakışmayan koruma önlemleri olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, "Milli paralarla ticareti önemsiyoruz. Bugün buraya geniş bir heyetle gelmememizin sebebi de Tahrand’a açacak olduğumuz Türk Ticaret Merkezi. Bu merkez, satışın yanında büyük bir alıcı olarak da orada olacak” diye konuştu.

Tercihli Ticaret Anlaşması’ndaki 254 ürünlük listeye bakıldığında, İran’ın Türkiye’ye satışlarının yılın ilk 5 ayında yüzde 51 arttığı, Türkiye’nin İran’a olan ihracatının ise yüzde 8 oranında arttığını vurgulayan Zeybekci, “Hedefimiz bu oranı arttırmak. Biz bu anlaşmaya uzun vadeli bakıyoruz ve hedefimiz tüm ürünlerin ticaretinin serbest hale gelmesi ve öncelikle sınır bölgesinde iki tarafın birbirinin tüm ihtiyacını karşılaması” ifadelerini kullandı.

Potansiyel 50 milyar dolar

İran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanı Mahmoud Vaezi ise konuşmasında “Her iki tarafın da Tercihli Ticaret Anlaşması’na bakışı kısa vadeli değildir. Büyük karar aldık. Hem İran, hem Türk özel sektörün yararlı olmasını istiyoruz. Her ülkenin özel sektör tüccarları için piyasa açılacaktır. Eğitim ve kültür iş-birliğinin daha fazla olmasını da istiyoruz” diye konuştu.

Dünya