logo

Körfez gündeminde bu hafta...11.07.2017

Körfez’de oldukça sıcak günler yaşanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’da sıcaklık 50 dereceye ulaştı. Bazı bölgelerde yüzde 90’a ulaşan nem oranı ile birlikte, hissedilen sıcaklık daha da yüksek olmakta.

Öte yandan Umman’ın güneyinde yer alan bölgelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış geçişleri bekleniyor. Umman’ın güneyinde yer alan Dhofar Bölgesinde muson iklimi özellikleri görüldüğünden hava şartları ülkenin genelinden farklılık göstermekte.

Suudi Arabistan

Suud Kralı Selman Bin Abdulaziz  Hamburg’da yapılan G20 zirvesine katılacağını duyurmuştu. Kral Selman son anda Hamburg seyahatini iptal ederek yerine Maliye Bakanı’nı gönderdi. Suud Kralı’nın Hamburg Zirvesi sırasında Türk yöneticilerle de bir araya gelmesi bekleniyordu.  Ziyaretle ilgili tüm hazırlık ve rezervasyonların yapılmış olmasına rağmen yapılan bu son dakika değişikliğinin sebebi tam netlik kazanmadı. Ama Suud tarafının sadece Kral değil, aynı zamanda ülkede oldukça güçlü Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın da Zirveye katılmayıp düşük bir profille temsili, Suud Yönetiminin konjonktür itibariyle dünya liderleriyle bir araya gelmekten kaçındığı ya da ülke içindeki siyasi hareketlilik nedeniyle,  Hanedanın ülkeden ayrılmayı göze alamadığı yorumlarına neden oluyor.

Öte yandan, Suud Kralı Selman, bir Suud-Afrika Zirvesi toplanması için çağrıda bulundu. Zirvenin 2018 yılında yapılabileceği tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan Hükümeti enerji ürünlerine yapılacak zammı 2017 yılı sonuna ya da 2018 yılına erteledi.   Daha önce Suudi Enerji Bakanı tarafından verilen zam sinyali, Maliye Bakanı tarafından tekzip edildi. Suud Hükümeti enerji ürünlerinin iç piyasadaki fiyatlarının artırılmasının ekonomiyi yavaşlatma ihtimalinden dolayı risk almak istemiyor.

Birleşik Arap Emirlikleri

Amerika Birleşik Devletleri, körfez ülkeleri ile Türkiye ve Ortadoğu orijinli uçuşlarda uyguladığı kabin içine sınırlı evsaf ve nitelikte elektronik cihaz alımı ile ilgili uygulamayı Dubai havalimanından yapılan uçuşlar için de kaldırdı.

Bu arada Katar’ın ulusal havayolu olan, Katar havayolları da American Airlines’ın önemli oranda hissesini satın alarak daha uzun vadeli bir çözümle Amerika’ya yapacağı uçuşlarda avantaj elde etmek istiyor.    

Yapılan bir araştırmada Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayanların, çocuklarının eğitimi için dünya ortalamasının iki katı kadar harcama yaptıkları ortaya çıktı. Dünya ortalaması ilkokuldan üniversiteye, öğrenci başına ortalama 44 bin Amerikan Doları iken, bu rakam BAE’de 99 bin Amerikan Doları. Dünyada en yüksek eğitim harcaması ortalama 132 bin dolar olarak Hong Kong’da görülürken, onu Birleşik Arap Emirlikleri ve Singapur izliyor. Burada ailelerin çocuklarının eğitimi konusunda hassas olmaları değil, bu ülkelerde, her aşamadaki eğitim ücretlerinin çok pahalı olmasının etkisi görülüyor.  

Dubai’de sürücüsüz araçlarla digital iletişim kurabilecek trafik işaretleri için altyapı gereksinimleri araştırılıyor.  

Katar

Katar, dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi olma konumunu yeniden kazanıyor. Doğalgaz üretimi ve ihracını artırmak için 200 milyar dolar harcayan Avustralya en erken önümüzdeki yıl üretim kapasitesini 94 milyon tona çıkarabilecekken, Katar 77 milyon ton olan üretim kapasitesini 100 milyon tona çıkarmayı başarıyor. Bu arada kaya gazı teknolojisi ile ABD de doğalgaz üretiminde üçüncülüğe oynuyor. Üretimdeki bu çok büyük ve hızlı artışa rağmen 2020 ila 2024 yılları arasında, talebin arzı geçeceği ve global pazarda sıvılaştırılmış doğalgaz açığı olacağı tahmin ediliyor.   

Umman

Umman’da geçtiğimiz üç ay içerisinde, ülkede yaşayan gayri Müslimlerden 158 kadın ve erkeğin Müslüman oldukları açıklandı. Din İşleri ve Evkaf Bakanlığı’nın açıklamasına göre, çoğunluğu kadınlar olan yeni Müslümanlar, Sri Lanka, Uganda, Filipinler, Hindistan gibi ülke vatandaşları arasından.

Umman Hükümeti, kadastro çalışmalarını optimize etmek için Hollanda menşeili bir danışmanlık firması ile anlaştı. Umman’da devlete ait arazilerin sürdürülebilir kalkınma programı ile ulusal ekonomiye katkı sağlaması hedefleniyor.

Umman’da Mısır Yoncası olarak bilinen yonca türü tohumunun üretimi, tüketimi, her türlü ticareti, stoklanması, aracılığı, nakli ve bunlarla alakalı diğer faaliyetler yasaklandı. Sultan Kararnamesi ile yasaklanan yonca tohumunun niçin yasaklandığı ise açıklanmadı.

Kuveyt

Amerikan Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson Kuveyt’i ziyaret ediyor. Körfez’de hem kendi insiyatifleri ile hem de Birleşmiş Milletler tarafından arabulucu olarak rol alan Kuveyt, Tillerson tarafından bu nedenle ziyaret ediliyor. Tillerson Dış İşleri Bakanı olarak atanmadan önce, dünyaca ünlü Amerikan petrol şirketlerinden birinin tepe yöneticisi olduğu için, Kuveyt’e hareket etmeden önce İstanbul’daki Dünya Petrol Zirvesi’ne katılacak ve Türk Hükümet Temsilcileri ile bir araya gelecek.

AKRA İçin Derleyen: Sedat Yüksel