logo

Tercih işlemlerinde dikkat edilecekler

ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM’nin internet adresinde yer alıyor. Ancak birçok adayın kafasında tercihlerle ilgili sorular var. Uzmanlar, her şeyden önce kılavuzun dikkatli okunmasını, gerekirse notlar alınmasını öneriyor.

Ayrıca YÖK Atlas’ı da kullanabilirsiniz. İşte tercihte yapılmaması gerekenler:

- Puan ve sırası yeterli olsa da tek tercih yaparak risk almayın. Ayrıca tercihi sadece kendi başarı sınırınızdan yapmayın. Puan ve sıraların yıldan yıla değişebileceğini unutmayın. Önceki yıl puanı düşük çıkmış programları kesin kazanırım yargısına kapılmayın. Farklı puan türlerinden tercih yaptığınızda bunları teknik olarak doğru sıraya koyun.

- Üniversiteye bağlı meslek yüksekokullarının tamamının kent merkezinde olduğunu düşünmeyin. Yeri iyi araştırın. Bunları sadece ileride dikey geçiş yapabilme umuduyla seçmeyin. Dikey geçiş yapabilecekler ancak yüzde 10.

- Özel yetenek sınavıyla alan programlar için Tablo-5’e bakabilirsiniz.

- Aile eğitim bütçesini hesaba katmadan vakıf, Kıbrıs ve Uluslararası Ortak Lisans Programı uygulayan devlet üniversitelerini tercih etmeyin. Bunu belirlerken bir değil, dört yıllık bütçeyi hesaplayın. Vakıf üniversitelerinin burs oranlarını bilip, bunların reel değerleri hakkında emin olun. Bazen yüzde 50 burslu bir program, yüzde 25 burslu bir diğer üniversitedeki bölümden daha pahalı olabiliyor.

- Listenin ilk sıralarındaki programları çok dikkatli yazarken, sonlara doğru “Bunlar gelmez” diye önemsememezlik yapmayın.

- Ön lisans programlarının akademik kariyer kazandırma becerisine önyargılı yaklaşmayın.

- Açıköğretim programlarına Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) barajını geçen her adayın yerleşebileceğini düşünmeyin. Bu yıl örgün programlarla aynı statüde ve puan türleriyle tercih alacak.

- Meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulamasının kaldırıldığını unutmayın.

- Kontenjanı az olan bölümleri tercih etmekten kaçınmayın. Az tercih aldığı için şans bazen bunlarda daha yüksek olabiliyor.

- Yeni açılan ve kılavuza ilk kez giren programlara da dikkat edin. Bunlarda puan ve sıra bilgisi görmeyince seçmekten çekinmeyin.

- Taban puan ve başarı sıralarının üniversitelerin niteliklerinin yegâne ölçütü zannetmeyin.

- Sırf kazanmış görünmek için ilgi duymadığınız ve kariyer planında olmayan bir dala listede yer vermeyin.

- Fiziki yeterlilik ve sağlık koşulları uygunluğu gerektiren dalları incelemeden tercih etmeyin.

- Tercihi, aile baskısından özgürlüğe kaçış gibi algılayıp uzak yerlere öncelik verirken bir kez daha düşünün.

Hürriyet