logo

'Afrika ülkelerinin öğüde ya da müdahaleye ihtiyacı yok'

Afrika Birliği 29. Liderler Zirvesi kapanışında konuşan Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, Afrika ülkelerinin düzenli olarak bir araya gelmesinin önemine değinerek, "Günümüz liderlerinin Afrika'nın ekonomik bağımsızlığını kazanması için çabalarını hızlandırması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

"Afrika'nın karşılaştığı zorluklara kalıcı çözümler bulmak için bir araya geldik." diyen Conde, kıtanın demografik yapısını bir fırsat olarak gördüğünü vurguladı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Güney Sudan ve diğer çatışma bölgelerindeki arabuluculuk faaliyetlerini sürdüreceklerini belirterek, zirvede, reformlar ve ekonomik konularda ortak bir duruş sergilendiğini söyledi.

Her yıl iki kere düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi, birliğin ana konularının istişare edilmesi ve bu yönde kararlar alınması amacıyla yapılıyor.

Bu yıl kıtada kurulması planlanan serbest ticaret bölgesi, göç, Afrika Birliği'ndeki yapısal reform, terör, güvenlik ve kıtadaki gençliğin güçlendirilmesi konuları ele alındı. 

Fas'ın bir önceki zirvede üyeliğe geri kabul edilmesiyle üye sayısını 55'e çıkaran birlik, kıtanın siyasi ve ekonomik entegrasyonu için çalışıyor.

Dünya Bülteni