logo

Brexit sürecinde üç aşamalı plan

İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmasıyla (Brexit) ilgili görüşmeler dün Brüksel'de başladı. Zorlu geçmesi beklenen müzakere sürecini başlatmak için İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis ve AB'nin Başmüzakerecisi Fransız Michel Barnier Brüksel'deki Avrupa Komisyonu binasında bir araya geldi.

AB, müzakerenin sırayla ve üç aşamada yapılmasını planlıyor. Birlik, bu üç aşamayı 'geri çekilme, ilişkilerin geleceği ve geçiş dönemi' olarak tanımlıyor. İngiltere hükümeti ise bu süreçlerin en azından ilk ikisinin paralel ilerleyebileceğini savunuyor. Avrupa Komisyonu, "Görüşmelerin siyasi düzeydeki açılışı vatandaş hakları, mali anlaşma ve Kuzey İrlanda sınırı ile diğer sınır konularına odaklanacak" yorumunu yaptı.

100 MİLYAR EUROLUK FATURA

Tartışmaların yoğunlaştığı başlıca konular arasında "Brexit faturası" önemli bir yer tutuyor. Brüksel'de yapılan hesaplamalar bu faturanın Londra açısından yüklü olabileceğine ve miktarın 100 milyar euro seviyesine ulaşabileceğine işaret ediyor.

Avrupa Birliği'nde yaşayan Birleşik Krallık vatandaşlarının durumları ve hakları ile İngiltere'de yaşayan Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşlarının durumu diğer sıcak konular arasında yer alıyor. İngiliz Brexit Bakanlığı Sözcüsü ise müzakerelere yaklaşımlarının 'çok net' olduğunu belirterek, "Geri çekilme ile ilişkilerin geleceğine dair düzenleme üzerinde mutlaka eşzamanlı bir anlaşmaya varılmalıdır. Geri çekilmenin ilişkilerin geleceği hesaba katılmadan tamamlanamayacağına inanıyoruz" dedi.

Sabah