logo

Dizele binde 5 biodizel katılacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) motorin veya mazot olarak bilinen akaryakıt türüne, en az binde 5 biodizel harmanlanmasını 2018 başından itibaren zorunlu hale getiriyor.

Türkiye’de bazı akaryakıt şirketlerinin isteğe bağlı kullandığı biodizelin motorinle harmanlanması oranına, istasyonlarda satışa sunulmadan önce zorunlu taban getirilmesi kararlaştırıldı. Yeni düzenlemeyle motorininin toplamına, en az binde 5 yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biodizel harmanlanacak.

Böylece akaryakıt piyasasında satılan her 200 litre motorinin, en az 1 litre biodizel içermesi sağlanacak. Biodizel arzında bir sıkıntı yaşanması veya biodizel fiyat oluşumunda rekabeti bozucu bir durum belirlenmesi durumunda, EPDK harmanlama oranını yeniden belirleyebilecek. Binde 5’lik taban biodizel katkı oranı, 2018 başı itibarıyla zorunlu hale gelecek.

Türkiye’de toplam akaryakıt satışlarının yüzde 84’ünü oluşturan motorin türleri tüketimi, 2016’da 22.3 milyon tona yükseldi. Binde 5’lik biodizel harmanlanması zorunluluğuyla 2018’de yıllık yaklaşık 115 bin ton biodizel üretilmesi gerekecek.

Dünya