logo

Lojistikçiler ‘duble demiryolu’ istiyor

Çin'in 79 milyar dolar yatırmayı vadettiği altyapı projelerinin önemli kısmının lojistikle ilgili oluşunun sektör için ne tür fırsatlar yaratabileceği değerlendiriliyor.

Avrupa’ya 4 haftada mal gönderen Çin bunu 2 haftaya indirmek istiyor. Bunun için de bu güzergaha yatırım yapacak. Türkiye lojistik sektörü de aynı güzergahta aktif olmak istiyor. Türk taşımacıların tahmini, gerekli alt yapı tamamlanırsa bu süre 8 güne indirilebilir.

600 milyar dolarlık lojistik pazarını dışa açma kararı alan Çin, ilk karayolu anlaşması için Türkiye ile masaya oturmuştu. Türkiye-Çin Karayoluyla Uluslararası Taşımacılık Anlaşması 3. tur görüşmeleri geçtiğimiz hafta Pekin’de yapılmıştı. Görüşmelerde iki ülke arasındaki nihai anlaşmanın 14-15 Mayıs 2017’de Çin’de düzenlenen Bir Kuşak Bir Yol Zirvesi’nde yapılması kararı alınmıştı.

'İhracat yapan firmalar üretimi de Türkiye'de yapabilir'

Sektör temsilcilerine göre transit ülke olabilirsek Asya-Avrupa arasında ihracat yapan firmalar üretimi de Türkiye'de yapacak. Ancak sektör uzmanlarına göre yapılan anlaşmalar tek başına yeterli değil. Acilen altyapı sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Özellikle Ankara’dan sonra demiryolu hatlarının çok yetersiz olduğu belirtiliyor. Sektör ‘duble demiryolu’ istiyor.

Dünya