logo

Modern İpekyolu’nda kervan TIR’lardan oluşacak

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 3 yıl önce duyurduğu, tarihi İpekyolu’nun yeniden canlandırılmasını öngören Bir Kuşak Bir Yol projesi kapsamında, İpekyolu’nun önemli bir kısmına ev sahipliği yapan Türkiye’de önemli projelere hazırlanıyor.

Temel olarak Çin’i karayolu üzerinden Avrupa’ya bağlayacak olan proje, hem demiryolu hem de karayolunda milyarlarca dolarlık altyapı yatırımını da beraberinde getirecek.

Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye’nin İpekyolu’nun çok stratejik bir noktasında bulunduğunun altını çizerken, Çin’den Batı’ya mal akışının hızlandırılmasında Türk şirketlere milyarlarca dolarlık altyapı işinden proje üstlenme imkanı doğuracağını kaydetti. Sak, aynı zamanda karayolu ve demiryolu taşımacılık sektörlerinde de büyük gelişme beklediğini bildirdi.

Marmaray ve Bakü-Tiflis Kars projelerinin tamamlanmasıyla birlikte, ‘dünyanın fabrikası’ olarak nitelendirilen Çin, demiryolu üzerinden kesintisiz olarak Avrupa’ya bağlanacak. Modern İpekyolu aynı zamanda, Türkiye ile Çin’i, Hazar Denizi ve Orta Asya ülkeleri üzerinden birbirine bağlayacak.

Sak, bugüne kadar Çin’in hep kıyı bölgelerinin geliştiğini ve artık limanların çok yoğun trafiğe maruz kaldığını anlattı. Çin mallarının Asya üzerinden taşınmasının adeta bir zorunluluk haline geldiğini belirten Sak, bunun da milyarlarca dolarlık altyapı yatırımı ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi. Bunu Çin’in tek başına yapamayacağını ve yolun geçtiği ülkelerin bir kısmının da bunun altından kalkacak altyapıya sahip olmadığını dile getiren Sak, Örneğin Pakistan’ın altyapısın'ı Çin yapacak. Hem tren yolu, hem otoyolu ve hem de fiber altyapının düzenlenmesi gerekiyor. Burada Çin’den Pakistan’a bir ekonomi koridoru oluşturulacak. Bu projelerin hepsinde Türk iş dünyasının Çinlilerle birlikte davranma imkanı var” dedi.

Dünya