logo

Siber saldırıya karşı 28 bin kullanıcı uyarıldı

Dünya genelinde 150 ülkeye yayılan adlı siber saldırı öncesi Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) aylar öncesinden zafiyeti tespit ederek sisteminde açık bulunan 28 bin 79 kullanıcıyı uyardı.

Microsoft'taki zafiyete ilişkin ilk uyarı 25 Nisan'da yapılırken, USOM ekipleri son olarak da saldırının hemen öncesinde cumartesi günü "pazartesi günü dikkatli olun" şeklinde tüm birimlere uyarı geçti. Türk siber güvenlik uzmanlarının istihbari ve yönetimsel kabiliyetleri sayesinde dünyada pek çok ülkede sistemleri çökerten saldırıyı Türkiye bu şekilde en az sorunla atlattı.

Bu arada Avrupa Polis Teşkilatı Europol, uluslararası siber saldırılarda şu ana kadar en az 150 ülkede çeşitli ve kurum ve kuruluşlarla kişisel kullanıcılara ait 200 bin bilgisayarın etkilendiğini açıkladı.

Europol, saldırının daha önce eşi görülmemiş bir özelliğe sahip olduğunu, fidye yazılımlar ve “solucan tipi bilgisayar virüslerinin birleştirilmesiyle oluşturulduğunu duyurdu.

İngiltere’den Endonezya’ya pek çok ülkede hissedilen saldırılar yüzünden otomobil üreticileri İngiltere’de, Fransa ve Romanya’daki fabrikalarında virüsün yayılmasını engellemek için üretimini bir süre durdurdu.

Sabah