logo

Yurtdışında okumadan önce denklik belgesine dikkat

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2015 verilerine göre 4.6 milyon uluslararası öğrenci kendi ülke sınırlarının ötesinde eğitim alıyor. Türk öğrencilerin ise yüzde 1’i yurtdışında yükseköğretim düzeyinde eğitimlerini sürdürüyor. Ancak yurtdışına üniversite için gidenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir konu var, denklik.

Yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomaların Türkiye’de geçerlilik kazanması için programın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınması gerekiyor. YÖK Yürütme Kurulu üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, farklı ülkelerdeki bazı üniversitelerin tanınmadığını, Balkanlar ve Orta Asya’da yeni kurulan kimi yükseköğretim kurumlarının YÖK logosunu kullanarak sahte beyanatlarla öğrencileri çekmeye çalıştıklarını belirtiyor. Ayrıca bazı denklik işlemlerinde uygulanan Seviye Tespit Sınavı’nda (STS) da önemli değişiklikler olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Tufan, şu bilgileri verdi.

İlk yapmaları gereken YÖK Denklik Birimi’ne başvurarak, hedeflerindeki okulun YÖK tarafından tanınıp tanınmadığıyla ilgili resmi bir yazı almak olmalı. Okulun tanınmasıyla programın denkliği farklı şeyler. Bu, önkoşul ancak onun sağlanması her durumda denklik alınacağı anlamına gelmiyor. Ayrıca yükseköğretim programının eğitim düzeyi, mezuniyet için gereken ulusal kredisi, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) toplamı, kazanılması gereken bilgi, beceri ile yetkinlik açısından Türk yükseköğretim programına eşdeğer olup olmadığı da inceleniyor. Bu nedenle öğrencilerin gitmeden ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’ni ve YÖK Denklik Birimi’nin internet sayfasını detaylı incelemesi ve buradaki noktaları dikkate alarak tercihte bulunması gerekiyor.

Hürriyet