logo

Karekodlu çek sayısı 5,5 milyonu geçti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci "Bankalarca verilen ve şu an çek hesabı sahibinin elinde olan veya piyasada dolaşan karekodlu çek sayısı 5 milyon 565 bin 283'e ulaştı. Sistemden beklenen faydanın sağlanması adına artık vatandaşlarımızın karekodsuz çek kabul etmemeleri büyük önem taşıyor" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bankalarca verilen ve şu anda çek hesabı sahibinin elinde olan veya piyasada dolaşan karekodlu çek sayısının 5,5 milyonu geçtiğini bildirdi.

Tüfenkci, çeke olan güvenin arttırılması ve karşılıksız çekin önlenmesi amacıyla Ocak 2017'den itibaren çeklerde karekodun zorunlu hale getirildiğini anımsatarak, bu tarihten sonra bankaların tüm müşterilerine çeklerini karekodlu şekilde verdiklerini söyledi.

Tüfenkci, güvenli ticaret için şeffaflık sağlayan karekodlu çek raporu ücretinin 60 kuruş olarak belirlendiğini aktarırken, her hesap sahibinin kendi çek raporunu ayda bir kez ücretsiz sistemden alabildiğini dile getirdi.

"Karşılıksız çeklerin ortalama tutarı 35 bin lira"

Karşılıksız çeklerin ortalama tutarının 35 bin lira olduğunu belirten Tüfenkci, sağladığı fayda da göz önüne alındığında karekodlu çek rapor ücretinin buna göre oldukça düşük kaldığını vurguladı.

AA