logo

Anayasa Referandumu sonuçlandı

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında sandıkların tamamı açıldı. Sonuçlara göre "Evet" oylarının oranı % 51.40 "Hayır" oylarının oranı ise % 48.60 oldu. Oylamaya katılım oranı % 85.30 olarak gerçekleşti. Yurt dışındaki seçmenin sandığa gitme oranı ise yüzde 46,95 olarak gerçekleşti.

25.156.860 seçmen "Evet" oyu verirken 23.777.014 seçmen "Hayır" oyu kullandı.

En yüksek 'evet' ve 'hayır' oyunun çıktığı iller

Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik halk oylamasında, en çok "evet" oyu Bayburt'tan, en fazla "hayır" oyu ise Tunceli'den çıktı.

Oy dağılımına göre, "evet" oylarının en yüksek çıktığı il yüzde 81,70 ile Bayburt olurken, en yüksek "hayır" oyu ise yüzde 80,41 ile Tunceli oldu.

Katılım oranları

Halk oylamasına en yüksek katılım yüzde 90,48 ile Manisa olurken, seçmenlerinin yüzde 70,98'inin sandık başına gittiği Ağrı'da seçime katılım en düşük seviyede gerçekleşti.

YSK Başkanı Sadi Güven, "Bu sonuca göre halk oylamasında 'evet' çıkmıştır." dedi.

Yüksek Seçim Kurulunun, sandık kurulu tarafından mühürlenmemiş, yani siyasi partili üyeler tarafından mühürlenmemiş oy pusulası ve oy zarflarının geçerli olduğuna ilişkin kararı ilk kez almadığını söyleyen Güven, kesin sonuçların itiraz süreleri dikkate alındığında en geç 11-12 gün sonra açıklanacağını kaydetti.

Seçmene mühürsüz verilen oy pusulalarının, geçersiz sayılmalarını gerektirecek nitelikte görülmediğini belirten Güven, "Bu nitelikte olan oy pusulalarının geçerli sayılmasına karar verilmiştir. Kurulumuz bu kararı oy verme işlemi sonuçları sisteme aktarılmadan ve oy birliğiyle almıştır." şeklinde konuştu.

Güven, "Tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarfları, YSK tarafından imal ettirilen, üretilen, gerçek, doğru, sahte olmayan oy pusulası ve zarflardır." dedi.

AA