logo

Körfez gündeminde bu hafta...11.04.2017

Kısa bir aradan sonra Suudi Arabistan tekrar, İngiltere Başbakanı’nı ağırladı. Ekonomi ve savunma ağırlıklı bir gündemi olan Theresa May, İngiltere’nin Suudi Arabistan’a petrol bağımlısı bir ekonomiden kurtulmak için yardım edeceğini vurguladı.

Bu arada ortak savunma sanayisi kurulması ile ilgili de önemli görüşmeler yapıldı. Her ne kadar Suudi Arabistan üzerinden görülse de, İngiltere Brexit sonrası ekonomik fırtınadan, Körfezin sakin sularına sığınmayı hedefliyor. Körfez Limanları da İngiliz gemilerini ağırlamaktan oldukça memnun görünüyor.

Suudi Arabistan’da 10 yeni MERS vakasına rastlandığı açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün Salı günü yaptığı açıklamada, Riyad Bölgesindeki bir hastanenin hemodiyaliz ünitesinde, iki hastada görülen MERS vakasının, 2’sinin sağlık personeli olduğu 8 kişiye de geçtiği tesbit edildi. MERS vakalarının %36’sı ölümle sonuçlanıyor ve 2012 yılından bugüne kadar 690 kişi dünya genelinde MERS’e bağlı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Katar

Katar`da 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmanın Küçük ve orta büüyüklükteki Katar’lı işletmelere yaklaşık 400 milyon dolarlık fırsatlar toplamı sunduğu bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri

BAE de 23 Nisan günü Mir’ac Kandili dolayısıyla kamu kurumlarında ve tüm okullarda resmi tatil ilan edildi. Bu arada dün itibariyle ara sömestri tatili sona erdi ve yaklaşık 1 milyon ilk ve orta dereceli öğrenci yeniden sınıfları doldurdu. BAE’de bir eğitim-öğretim yılı üç yarıyıldan oluşuyor.  

BAE vatandaşlarının istihdam edilmesi ve bu yolla işsizlikle mücadele etmeyi hedefleyen hükümet, son bir yılda bu politikaların sayesinde özel sektörde yerli işgücü istihdamının 10 kat artarak 500’e ulaştığını duyurdu.

Kuveyt

Kuveyt Emiri El Sabah’ın bölgede barışın tesisi ve insani dramların son bulması için gösterdiği çaba ve çalışmalar, uluslararası çevrelerde büyük takdir topluyor. Emir olmadan önce, ülkesinin dış işleri bakanlığı görevini yürüten el Sabah, hem bölge hem de dünya liderleri ile oldukça eskiye dayanan kişisel dostluk ve ilişkilere sahip. İşgal veya iç savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan göçmenler için bugüne kadar 4 uluslararası girişimde bulunan ve milyonlarca dolar yardım toplanmasına öncülük eden Kuveyt, son olarak da Irak’ta bulunan göçmenlerin daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri için Kuveyt Fonundan 10 milyon dolar bağışta bulundu. BM yüksek komiserleri ve temsilcileri, bölgesel sorunların çözümünde, Kuveyt Emiri’nin sağduyulu ve diyaloğa dayalı yaklaşımlarının bölgedeki diğer liderlere de örnek olması gerektiğini vurguluyorlar.

Kuveyt akıllı şehir kurmak için Güney Kore’li şirketlerden oluşan bir konsorsiyum ile anlaşma imzaladı. 4 milyar dolara malolacak akıllı şehir projesine 2019 yılında başlanacak ve çevre dostu ve teknoloji destekli 25.000 ila 40.000 konutluk bir şehir kurulacak.

Umman

Umman günlük petrol üretimini 970.000 varilde tutacağını açıkladı. Bu rakam Umman’ın OPEC ile OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin geçen yılın eylül ayında vardıkları anlaşmadan önceki üretimden, yaklaşık 30.000 varil daha düşük.

Umman’da yürütülen arkeolojik kazılarda 500 milyon yaşında bir fosil bulunduğu duyuruldu. Dünyada oldukça ender rastlanan bu fosil örneği, Paleozik Çağın başlarında yaşamış bir hayvana ait izler taşıyor. Kazı çalışmaları son iki yıldır Umman’ın Miqrat bölgesinde, Umman’lı arkeologlar tarafından devam ediyordu.

Suudi Arabistan’ın ardından Umman da Brezilya’dan ithal edilen kesilmiş etleri mercek altına aldı. İlgili Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugüne kadar Umman’a Brezilyadan süresi geçmiş et girişi olmadığını, Umman’a et satan Brezilya firmalarının, mevcut şaibelerle ilgili soruşturma kapsamına alınmadığını ve Brezilya İslami Kesim İdaresinin onayladığı firmalardan et tedariki yapıldığını kamuoyuyla paylaştı. Bununla birlikte Brezilya’dan et ithalatı için yeni lisans verilmesi işlemleri durduruldu.

Umman’da yabancı çalışanlar kısa dönemli ve yarı zamanlı sözleşme yapılarak çalıştırılabilecek. Mevcut uygulamada yabancılara iki yıl olan çalışma ve ikamet izni süresi, proje bazında 3, 6, 9 ya da 12 aylık olabilecek. Bu uygulama ile Umman’lı genç işsizlere daha fazla iş imkanı sağlanması hedefleniyor.

AKRA için derleyen: Sedat Yüksel