logo

İş Kanunu Taslağının detayları

İşçi ve işveren uyuşmazlıklarında önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Buna göre, işçiler mahkemelerde yıllarca süren davalarda kazandıkları tazminatı kısa sürede alabilecek.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni İş Kanunu Tasarısı, başbakanlığa gönderildi.
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan işçi ve işveren alacağı, tazminatı, işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak aranacak. İş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat durumları dışındaki durumlarda arabulucuya başvurmadan doğrudan iş mahkemesine açılan davalar reddedilecek.

Düzenlemeyle 3 milyon 400 bin civarındaki uyuşmazlığın yaklaşık yüzde 18'ini oluşturan iş uyuşmazlığı dava dosyalarının büyük ölçüde azaltılması hedefleniyor.

Tasarıyla Yargıtay'ın bir yıl içerisinde baktığı 780 bin civarındaki hukuk uyuşmazlığının, yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan iş davası dosyasında büyük çapta azalma yaşanacak.

Tasarıya göre, arabulucu, görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde görüşmeleri sonuçlandırmak zorunda olacak. Bu süre çok zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilinecek.
Görüşmelerde uzlaşma sağlanmaması halinde iki hafta içerisinde dava açılabilinecek.

haber7