logo

Tarıma akıllı sistem

Dünya Gıda Örgütü (FAO), küresel ısınma seviyesinin 2 derecenin altında seyretmesi gerektiğini belirtirken, aksi halde 2030’da 122 milyon insanın açlıkla yüz yüze geleceği uyarısı yapıyor. Bir yandan açlık konuşulurken, diğer yandan israf da gündemden düşmüyor.

2050 yılında dünyada 9 milyar insan olması bekleniyor. Dünyanın artan nüfusu besleyebilmesi için 2050 yılına kadar mevcut gıda üretimini yarı yarıya arttırması gerektiği düşünülüyor. Bunun için tarımda da artık teknolojik yatırımlar yapılarak, mevcut alanlardan daha yüksek verim almak için uğraşılıyor. Teknolojiyi entegre ederek tarımsal ürün üretimini arttıran ülkelerden biri olan İngiltere ile Türkiye arasında tarımda teknoloji kullanımının artırılması konusunda işbirliğini öngören yeni bir adım atıldı.

“Agritech” isimli proje ile Türkiye tarımında teknoloji kullanımının geliştirilmesi hedefleniyor. Bunun için çiftçilerin, araştırmacıların, inovasyon profesyonellerinin ve girişimcilerin yer aldığı bir online ağ kuruluyor.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, “Tarımda paydaşların birbiriyle konuştuğu, tüm sistemi birleştiren bir ortak platform başlattık. İnternete erişimi olan herhangi bir çiftçi anahtar kelimeleri girerek, o konuda araştırma yapan üniversiteler, danışmanlar, ürünleri satan firmaların listesi gibi bilgilere ulaşabilecek. Amacımız çiftçinin bilgi teknolojilerine yaklaşmasını sağlamak” diyor. Tarımda daha fazla bilginin bilinmesi, üretilmesi, işlenmesi ve paylaşılmasının üretici ve tüketici tarafında fiyat sorunlarına da belli oranda çözüm üretebileceğini vurguluyor.

Hürriyet