logo

Arakan’da zulüm bitmedi

Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara zulmü sürüyor. 100 kişiyi öldüren ordu, bin 250 evi ateşe verdi, 150 bin kişiyi de yardıma muhtaç bıraktı.

Güvenlik görevlilerine yönelik saldırıyı bahane eden Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanlara karşı yeni bir katliam, baskı ve zulüm harekatına başladı. Uluslararası gözlemciler ekim ayından beri yaşanan olayları "2010 öncesi yıllara dönüş" olarak nitelendirirken, yüzden fazla Müslümanın öldürüldüğü, bin 250 evin ateşe verildiği ve 150 bin kişinin insani ihtiyaç malzemelerinden mahrum bırakıldığı belirtiliyor.

BBC'ye konuşan Pherang Khatun adlı Arakanlı kadın "Evlerimizi ve camilerimiz yaktılar. İki oğlum kayıp. İnsanları öldürüyorlar. Nerede yaşayalım? 10 günlük eziyetten sonra buraya geldim" dedi. Majina Khatun isimli bir diğer Arakanlı ise "Ordu birçok evi ateşe verdi. Bazı erkekler vuruldu ve bazıları katledildi. Derin bir acı içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de, inceledikleri uydu görüntülerine göre eyaletteki bazı köylerde yer alan evlerin yıkıldığını ve kimi yapıların ateşe verildiğini tespit ettiklerini belirtti. Operasyonlar sırasında yaklaşık 30 bin kişinin yaşadıkları köylerden ayrılmak zorunda kaldığı düşünülüyor.

Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde yaşayan Rohingya Müslümanlarından günde ortalama 100 kişi, uygulanan soykırımdan kendilerini korumak için Bangladeş-Myanmar sınırını belirleyen Naf Nehri'nden kayıklarla gizlice geçerek Bangladeş’in sahil kenti Cox Bazar yakınlarındaki Kutupalong Kampına sığınıyor.

Sabah