logo

Şirketlere siber saldırıya karşı koruma önerileri

Dünya ekonomileri baş döndürücü bir değişim yaşıyor. Üreticiler, verimliliği düşünmeye başladıklarından bu yana çeşitli stratejiler deneyerek bugün yeni bir sanayi devriminin kapısını araladılar. Endüstri 4.0 olarak nitelenen yeni süreç her büyük dönüşümde olduğu gibi KOBİ'lere fırsatlar sunuyor.

Türkiye ekonomisi de uzun süredir bu iddialı dönüşümün bir parçası olmak amacıyla önemli adımlar atıyor. Hedef, makineler arası iletişimin sağladığı formülleri kullanarak endüstrinin güçlü oyuncusu olmak. Ancak üretimde yavaş yavaş insanların yerini alan akıllı robotlarla birlikte akıllı fabrikalar için yeni nesil tehditler de ortaya çıkmaya başladı. Endüstri 4.0 ile sanayinin kavuşacağı akıllı fabrikalar ve ürünler şimdiden siber korsanların iştahını kabartıyor.

Uzmanlara göre, önümüzdeki 10 yıl içinde yapılacak yatırımlarda, güvenlik en başta düşünülmeli. Sadece KOBİ"ler değil, bu teknolojiyi kullanan finans sektörünün de ciddi adımlar atması gerekiyor. Zira, ortaya çıkan örnekler siber korsanların ATM makinelerinden, internet bankacılığına kadar birçok alanda sistemleri ele geçirebildiğini gözler önüne seriyor. Gerekli önlemler alınmazsa, yeni sanayi devrimine yönelik yatırım planları yapan yüzbinlerce şirket için 4.0 endüstri kâbusa da dönüşebilir. İşte sizi bekleyen tehlikelere karşı atmanız gereken 5 adım.

1. MAKİNELER AYNI DİLDE KONUŞSUN

Endüstri 4.0'a uyumlu fabrikalarda makineler kendileri arasında konuşur ve bu iletişim üzerinden üretim yapar. Bu nedenle bütün yazılımları mutlaka güncel tutun. Hem makinelerin hem de yazılımların yeni sürümlerinin birbiriyle uyumlu ve güncelliğin eşit olması gerekir.

2. ÇALIŞANLARINIZI MUTLAKA EĞİTİN

Siber saldırılara karşı personelinizi mutlaka eğitin. Bütün çalışanların, etkili şifreler, güçlü bir kimlik doğrulama ve şüpheli maillerin açılmaması konusunda duyarlı olmasını sağlayın. Zira bu alanda gerçekleşen saldırılarda, tek bir bilgisayar üzerinden tüm ağın çökertilmesi mümkün olabiliyor.

3. HACKER YAVAŞ AĞLARI SEVER

Yatırımlarınızın büyüyeceğini aklınızdan çıkarmayın ve işletmenizin hızıyla birlikte genişleyebilecek bir altyapı kurun. Eğer kısa vadeli düşünüp, zayıf altyapıya sahip bir donanım kurarsanız ilk yeni yatırımda sistemleriniz çökebilir. Çöken, ağır çalışan sistemler hackerların en sevdiği durumlardır. Ağ performansını koruyan ve yavaşlatmayan uygulamaları satın alın.

4. ÜCRETSİZ WI-FI KULLANDIRMAYIN

Bu konudaki bir diğer önemli konu ise dışarıda çalışan personellerin bilgisayar ağlarının güvenliği. Dizüstü bilgisayarların, hem ofis ağında, hem de mobil çalışma esnasında, korunmasını sağlayın. Çalışanlarınızı ücretsiz Wi-Fi hizmetlerini kullanmak zorunda bırakmayın.

5. İNSAN FAKTÖRÜNÜ ELDEN BIRAKMAYIN

Yeni sistem, modüler yapılı dijital fabrikalarda, nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişime geçmesi üzerine inşa ediliyor. Yatırımlarınızı artık dijital fabrika altyapısı mantığına uygun olarak inşa edin. Ancak insan faktörünü göz ardı etmeyin. Robotik üretim süreçlerini mutlaka izletin.

Sabah