logo

'Gerçek bal kanseri önler sahtesi tetikler'

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kanser hücresine bal konulunca zamana bağlı olarak çam balı, kestane balı ve sedir balının hücrenin gelişimini engellediğinin görüldüğünü belirtti.

Yeşilada, “Ancak sahte bal kanser hücresini geliştiriyor, kanseri de tetikliyor. Sahte bal yapanlar masum değil, insan hayatına kasteden bir yönleri de var” dedi. Yeşilada, yaptığı açıklamada, “arı ürünlerinin hastalıkların önlenmesi veya iyileştirilmesi amacıyla kullanılması” şeklinde tanımlanabilen apiterapinin yeni bir kavram olarak ortaya çıkmasının nedenini, araştırmaların yüzde 70-90’ının 2000 yılından sonra yapılması şeklinde açıkladı.

Eskiden antibiyotik yerine kullanılırdı

Yeşilada, balın eskiden, antibiyotik yokken yaraları tedavi etmede kullanıldığını dile getirdi. Yaranın üzerine konulan balın derinin nemiyle birleşerek oksijenli su bileşimi meydana getirdiğini ve yaranın mikrop kapmasını önlediğini vurgulayan Yeşilada, şu bilgileri verdi: “Bal arılarının kovanı dış etkilerden korumak için yaptığı propolis de yaranın iyileşmesini hızlandırıyor. Bal kendisi ülseri önlüyor, iltihap giderici özelliği var, karaciğer hasarını onarıyor, ağrı kesici etkisi var ama arı poleni ile birleştirildiğinde etki inanılmaz artıyor. Yaptığımız çalışmada iltihap giderici ilaçtan daha kuvvetli hale geldi.”

Milli Gazete