logo

Özbekistan'dan 'Uluslararası İslam Araştırma merkezi' teklifi

Özbekistan geçici Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyayev (Shavkat Mirziyayev), İslam dininin değerlerini koruma ve İslam dünyası düşünürlerin başarılarını teşvik etme çağrısı yaptı.

Mirziyayev İİT üyesi ülkeler Dışişleri Bakanları Konseyinin Taşkent'te düzenlenen toplantısında bir konuşma yaparak, "İslam barış, eğitim ve manevi zenginlikler dinidir. Biz İslami değerleri ve İslam kültürünü korumakla görevliyiz” dedi.

Taşkent'teki İslam İşbirliği Teşkilatı Konseyi toplantısı "Eğitim ve marifet barış ve yapıcı hayatın esassıdır” sloganı ile organize edildi.

Toplantı sonunda Özbekistan Kuveyt’ten İİT geçici başkanlığını kabul edecek ve bir yıl boyunca bu görevi üstlenecek.

Şevket Mirziyayev Özbekistan'ın bir önceki lideri İslam Kerimov'un uzun süre başbakanlığı görevini yürütmüştü.

Özbekistan geçici Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyayev, Semerkant’ta İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) himayesinde Uluslararası İslam Araştırmaları Merkezi oluşturulması teklifini yaptı.

Mirziyayev konuşmasında, "Biz Semerkant’ta İİT himayesinde İslam dünyası bilim adamları ve düşünürlerinin miras çalışmalarını öğrenme ve koruma amaçlı Uluslararası İslam Araştırmaları Merkezi oluşturmasını teklif ediyoruz" dedi. Mirziyayev açılacak merkezin Özbekistan’ın İİT başkanlığı döneminde ülkesi için önemli bir proje olacağını belirtti.

Özbek lider, Özbekistan’ın İmam el-Buhârî, İmam-Tirmizî, Biruni, Harizmi, İmam-Maturudi gibi birçok ünlü İslam alimlerinin vatanı olduğunu da sözlerine ekledi.

Dünya Bülteni