logo

Mardin'e nehir geliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca hazırlanan proje kapsamında Atatürk Baraj Gölü’ndeki su, 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar Kanalı’ndan Mardin’e ulaştırılacak. Böylece 2 milyon dekarı aşkın arazi suya kavuşurken 433 bin kişiye istihdam sağlanabilecek.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce yürütülen projeyle 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı’nın kalan 25 bin 321 metrelik kısmı da tamamlandı. Depolama istasyonlarının yapılması ve GAP Eylem Planı’nda yer alan 4 ayrı proje ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Bölge halkı ve çiftçiler, 2 milyon 167 bin 930 dekar tarım arazisini su ile buluşturacak, yıllık 500 milyon lira gelir sağlayacak projenin tamamlanarak bereketli toprakların su ile buluşmasını bekliyor. DSİ 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Atatürk Barajı’ndaki suyun Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere iki kanala ayrıldığını söyledi. Bölge Müdürlüğü olarak suyun toprakla buluşmasının önemine değinen Kasap, bunun gerçekleşmesi için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi.

Ana kanalın toplam 221 kilometre uzunluğunda olduğunu, bu kapsamda kanal inşaatının tamamlandığını ifade eden Kasap, şunları aktardı: “Bu hizmet hem Mardin’e hem Şanlıurfa’ya çok büyük fayda getirecek. 2. GAP Eylem Planı kapsamında 2019 yılı sonuna kadar bütün ovanın suyla kavuşmasını sağlayacağız.”

Hürriyet