logo

İspanya'da seçimler siyasi belirsizliği bitiremedi

İspanya tarihinde ilk defa hükümet kurulamadığından dolayı erken seçime gidildi. İspanya'da 26 Haziran Pazar günü yapılan erken genel seçimler ülkedeki siyasi belirsizliği bitiremedi.

20 Aralık genel seçimlerinde olduğu gibi 26 Haziran'da yapılan seçimleri de kazanan sağ görüşlü Halk Partisi (PP), yine de tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamadı.

Buna rağmen 350 sandalyeli Meclis'te 123 olan milletvekili sayısını 137'ye çıkartan, Senato'da yine çoğunluğu elinde bulunduran ve İspanya'daki 52 vilayetin 44'ünde 1'inci parti olann PP, seçimlerin kazananı olarak öne çıktı.

Balkon konuşması yapan tek siyasi parti başkanı olan PP lideri ve Başbakan Mariano Rajoy, "Seçimleri kazandık. Şimdi ülkeyi yönetme hakkımızı talep ediyoruz." dedi.

Konuşması boyunca İspanya'nın toprak bütünlüğü ve İspanyolların ortak çıkarlarına atıfda bulunan Rajoy, "Zor oldu ama İspanya ve tüm İspanyolların çıkarları için mücadele verdik ve kazandık" ifadelerini kullandı.

Ülkede 20 Aralık’ta yapılan genel seçimler sonrasında hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edememesi ve hükümet kurmak için yürütülen müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından erken genel seçime gitme kararı alınmıştı.

Dünya Bülteni