logo

'Kırmızı ette ve hububatta herhangi bir sıkıntı yok'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et ve hububatta herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. "Ramazanda et fiyatları nasıl olacak?" şeklindeki soru üzerine ramazandaki tüketim alışkanlıklarının farklılık gösterdiğine dikkati çeken Çelik, her ramazan ayı öncesinde benzer soruların gündeme geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti.

"Tarım ürünleri açısından, etten süte, sebzeden meyveye bütün bitkisel üretimden hayvansal üretime kadar, bütün ürünlerle ilgili arzda herhangi bir sıkıntının olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum. Yeteri kadar üretim, fazlasıyla var, özellikle et için ifade ediyorum. Elimizde, stokumuzda 1 milyon 300 bin besi hayvanı var. Ayrıca Bosna'dan, dost ülkeden destek amaçlı aldığımız 6 bin ton civarındaki et var. Türkiye'ye gelmeye başladı. Hububatta da herhangi bir sıkıntı yok. kimse endişe etmesin. Herhangi bir spekülatif değerlendirme karşısında denetimlerimiz devam ediyor. Onlara da fırsat vermeyeceğiz." diye konuştu.

Çelik, gıda denetim uzmanlarının Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarını sürdürdüğünü ve sağlıksız bir gıdanın piyasada olmaması için yoğun gayretin içinde olduklarını ifade etti.

"Pide fiyatlarında artış yok"

Ramazan pidesine ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Çelik, "İlgili oda başkanları açıklama yaptılar. Herhangi bir artış olmayacağını söylediler. Artışı gerektirecek bir neden yok ortada. Talebi karşılayacak kadar arzınız olduğuna göre, girdilerde fiyat oynaması olmadığına göre, bir artış olmasını zaten beklemiyoruz." diye konuştu.

Bosna Hersek'ten Türkiye'ye ilk et nakliyesi

Öte yandan, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye ihraç edilecek etin ilk nakliyesi, ülkenin orta kesimlerinde bulunan Tuzla Uluslararası Havalimanı'ndan yapıldı. Ülkeden 63 ton et gönderildi.

Yetkililer, böylelikle Bosna Hersek'ten Türkiye'ye ilk et nakliyesi yapıldığını kaydetti.
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da "Bu durum Bosna Hersek'in hem ekonomik hem de tarım alanlarında gelişmesine yardımcı olacaktır." dedi.

Türkiye'ye et ihracatı kapsamında 90 uçuş yapılmasının planlandığını aktaran bir yetkili, bir kargo uçağının 65 ton et alacak kapasiteye sahip olduğunu ve her uçuşun tam kapasiteye yakın yapılacağını dile getirdi.

AA