logo

Avrupa’da artan kısıtlamalar dönercileri tedirgin etti

Türk mutfağının yurtdışındaki en önemli temsilcisi dönere karşı kısıtlayıcı uygulamalar artıyor. Başta İtalya, Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde dükkan kapanışları dikkat çekiyor. İtalya kendi mutfağını korumak için yeni uygulamalar getirdi.

Almanya’da dönerci ve dürümcülere steril üretim yapmadığı gerekçesiyle çok sık ceza kesiliyor. Dükkanlar kapatılıyor. Almanya dönerin ismini ‘dönen şiş’ olarak değiştirmek istiyor. Almanya’da tabelasında ‘döner’ yazıyor diye işletmelere ceza kesildiği belirtiliyor.

4 milyar euroluk ciro

Avrupa’ya göç eden Türklerin götürdüğü yemekler, lezzetler arasında en çok sevileni ve benimseneni döner oldu. Avrupa’da dönerin 3.54 milyar euroluk cirosuyla 100 bin kişiye istihdam olanağı sağladığı belirtiliyor. Dönerin Almanya’da Türkler tarafından satışı 1968 yılına kadar gidiyor. Ancak dönere karşı girişimlerin tarihi de çok eskilere gidiyor. Berlin Belediyesi 1985 yılında döner dükkânlarına ceza yağdırdı ve ‘döner kanunu’ olarak anılan yaptırımlara başladı. O zamandan beri de sıkıntı devam etti. Ancak Avrupalılar döneri sevdi. Festivaller sayesinde tanınan döner tüketimi arttı. Döner fabrikaları açıldı.

1990’da et sıyırma, vakumlu karıştırma, kıyma makineleri sisteme girdi. Dağıtım mesafelerinin uzaklığı dikkate alınarak soğuk zincir üretime dahil edildi. Baharat, tuz, koruyucu maddeler (lezzet artırıcılar, etin dökülmesini ve bozulmayı önleyenler) gibi kimyasallar standart hale getirilip her üretimde kullanılma zorunluluğu getirildi. Üretimler her gün Alman veterinerlerinin kontrolü altına girdi.

Almanya’da yeni bir sanayi doğdu. Almanya’da 500’e yakın, tüm Avrupa’da 800’e yakın döner fabrikası bulunuyor. Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, Polonya, Danimarka, İsveç gibi ülkelerde de tüketim artıyor. Alman İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Almanya genelinde 25 bin döner satış noktasında, günde 20 milyon porsiyon döner tüketiliyor.

Dünya